Politologul Cristian Pârvulescu a comentat tensiunile recente din coaliția de guvernare și afirmă că „această criză va fi una de durată, care nu se va soluționa prea curând”. Declarațiile făcute ieri de Vlad Voiculescu fac parte dintr-o campanie pe care USR-PLUS o duce împotriva lui Florin Cîțu, mai susține profesorul.

Fostul ministrul al Sănătății, Vlad Voiculescu, a ieșit în fața jurnaliștilor pentru o conferință de presă de durată și a transmis o serie de săgeți către actualul premier. Printre altele, Voiculescu a afirmat și că cifrele legate de pandemie sunt greșite: „există în continuare diferențe fundamentale între datele legate de pandemie, între numerele raportate și cele reale” ale deceselor în urma infectării cu noul Coronavirus.

„Cred că această criză a coaliției de guvernare, care nu este încă o criză guvernamentală, va mai dura o vreme și cred că această criză nu a apărut întâmplător. Este evident că Vlad Voiculescu nu a făcut această declarație individual, ci în cadrul unei campanii a USR-PLUS de decredibilizare a premierului”.

„A lansat acele atacuri care îl aveau în vizor pe premier, nu Partidul Național Liberal. Pentru că cei din USR-PLUS susțin în continuare că sunt oameni responsabili și participă la guvernare cu PNL, dar nu mai acceptă acest prim-ministru”, susține Cristian Pârvulescu.

Politologul mai spune că Florin Cîțu este cel care a generat o criză de încredere în coaliția de guvernare și că în declarațiile de vineri a fost mai degrabă defensiv. Legat de tensiunile politice dintre partenerii de la guvernare, Cristian Pârvulescu afirmă că sunt „parte a unui conflict de uzură și că ședința de luni nu va rezolva toate problemele existente”.

„Nimeni din USR-PLUS nu i-a contestat dreptul constituțional de a demite, doar că nu este vorba de o acțiune administrativă. Este vorba despre o acțiune politică care se desfășoară într-o coaliție politică. De la început, relațiile dintre USR-PLUS și PNL au fost tensionate. Și tensiunea a fost accentuată de această demitere. Un premier se gândește la întreaga situație. Consilierii lui Florin Cîțu nu au luat în calcul această reacție. O serie de acțiuni ale domnului Cîțu i-a nemulțumit pe cei de la USR-PLUS”.

„A fost ziua de miercuri, cu demiterea, apoi declarațiile de contracarare ale USR, apoi ziua de liniște de joi, care a dat iluzia PNL-ului că ar fi putut câștiga, și vineri declarațiile lui Vlad Voiculescu, care pun în defensivă PNL. Urmează ziua de luni cu discuțiile din coaliție. Situația nu se va schimba, în spatele zgomotului de fond vedem o tensiune în coaliție pe fondul unei crize de încredere care nu se va soluționa decât prin schimbarea premierului sau prin ieșirea USR-PLUS din coaliție”, declară profesorul.

„Criza din coaliție va mai dura”

Politologul Cristian Pârvulescu este de părere că această criză politică va mai dura și că se va întinde până după Paște. În susținerea declarațiilor sale, el susține că numirea unui ministru al Sănătății tot din partea USR-PLUS ar reprezenta „o înfrângere istorică”.

„Varianta cu numirea unui succesor la Ministerul Sănătății ar fi o înfrângere istorică pentru USR-PLUS în relațiile cu PNL și începutul sfârșitului partidului. Ori nu cred că această criză a fost declanșată doar pentru susținerea lui Florin Cîțu în interiorul PNL. Nu este doar o criză de nervi, este vorba despre un caz tip de negociere între partidele din coaliție. PNL a pierdut istoria cooperării în interiorul coalițiilor, și ăsta este motivul pentru care a făcut o serie de erori”.

Președintele Klaus Iohannis nu ar trebui să se implice în această criză politică pentru că o autoritate trebuie să rămână neștirbită în această situație. Este o criză de coaliție, nu o criză de guvern. Probabil că președintele își dorește să nu fie schimbat Guvernul, să aibă stabilitate, a mai declarat politologul Cristian Pârvulescu.

Articolul precedentFlorin Cîțu, despre ratingul de la Standard & Poor’s
Articolul următorALDE își alege o nouă conducere a partidului. Călin Popescu Tăriceanu nu mai candidează