Sursa foto: IEEE Spectrum

China „nu va ataca niciodată Ucraina”, a subliniat ambasadorul Beijingului la Kiev, Fan Xianrong. Oficialul chinez a declarat că „China este o țară prietenoasă cu poporul ucrainean”, promițând ajutor financiar Ucrainei.

„China nu va ataca niciodată Ucraina. Vom ajuta, în special din punct de vedere economic. În această situație, pe care o aveți acum, vom acționa responsabil. China este o țară prietenoasă cu poporul ucrainean. În calitate de ambasador, pot spune în mod responsabil: China va fi întotdeauna o forță de bine pentru Ucraina, atât din punct de vedere economic, cât și politic”, a declarat ambasadorul Chinei în Ucraina, Fan Xianrong.

Oficialul chinez a mai precizat că sediul ambasadei Chinei s-a mutat de la Kiev la Liov, unde va rămâne pentru moment.

Guvernul chinez nu cunoștea planurile Rusiei de a invada Ucraina, a relatat ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang, într-un articol de opinie. El a mai explicat că executivul chinez ar fi încercat să oprească invadarea Ucrainei, dacă ar fi știut.

„China este cel mai mare partener comercial atât al Rusiei, cât și al Ucrainei, dar și cel mai mare importator de petrol și gaze naturale din lume. Conflictul dintre Rusia și Ucraina nu face bine Chinei. Dacă China ar fi știut despre această criză, am fi făcut tot posibilul să o prevenim”, a scris Qin Gang.

China „nu este parte” a războiului din Ucraina

Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a declarat marţi că ţara sa „nu este parte” a războiului din Ucraina după invazia rusă. Guvernul chinez „nu vrea sancţiuni care să afecteze China”, a declarat ministrul de externe chinez într-o discuţie telefonică cu omologul său spaniol Jose Manuel Albares.

Războiul din Ucraina sporește riscul ca firmele din China să devină ținta sancțiunilor occidentale, în cazul în care companiile chineze vor continua să investească în sectorul energetic al Rusiei. Firmele chineze sunt tot mai aproape de a fi eliminate de pe bursele americane. Efectele secundare ale sancțiunilor impuse Rusiei ar putea să se răsfrângă și asupra companiilor și băncilor chineze, în timp ce creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie și alimente va reduce cererea pentru bunuri și servicii din China în țară și în străinătate. Moneda națională este la cea mai mică valoare față de dolar din ultimii doi ani.

Rusia și China contestă supremația mondială a Statelor Unite

Articolul precedentMinistrul Familiei: “Copiii ucraineni trec printr-o dramă fără margini”
Articolul următorAutoritățile din Republica Moldova, semnal de alarmă legat de primirea refugiaților ucraineni