Autoritățile din Republica Moldova, semnal de alarmă legat de primirea refugiaților ucraineni

În Republica Moldova există 96 de centre de plasament autorizate pentru refugiați.

Autoritățile din Republica Moldova sunt la limita capacității de a mai primi refugiați din Ucraina. Autoritățile mai dispun de 15 milioane de lei, bani proveniți din donațiile persoanelor fizice și agenților economici în timp ce ajutoarele financiare promise de comunitatea internațională încă nu au ajuns.

Declarațiile au fost făcute de Secretarul General al Guvernului, Dumitru Udrea la postul național de radio. De la începutul invadării Ucrainei, circa 340 de mii de refugiați au trecut frontiera cu Republica Moldova, iar peste 103 mii de refugiați,au rămas în Republica Moldova.

Republica Moldova dispune de o capacitate de gestionare a unui flux de 25 de mii de refugiați, la ora actuală fiind găzduiți un număr de patru ori mai mare de cetățeni ucraineni, susțin autoritățile. Procedurile puse în practică acum o săptămână au ca scop transferarea refugiaților către România și alte țări europene direct de la punctele de frontieră, sau pe cale aeriană, a mai subliniat secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea.

”Începând cu data de opt martie, Republica Moldova înregistrează o scădere a numărului de refugiați din Ucraina pe teritoriul său. Dacă pe opt martie, Centrul Unic de Gestionare a Crizei anunța despre un număr de 128 mii de refugiați, ieri, 14 martie, numărul total al cetățenilor din țara vecină era de 102.836. Această tendință se datorează efortului de a ajuta cetățenii din Ucraina să ajungă în țări ale Uniunii Europene. În acest sens menționăm că refugiații sunt transportați pe cale rutieră, aeriană, feroviară către alte destinații”, a declarat oficialul din Republica Moldova.

În Republica Moldova există 96 de centre de plasament autorizate pentru refugiați, 42 fiind în Chișinău. Dumitru Udrea a precizat că imediat ce vor ajunge la Chișinău ajutoarele financiare din partea comunității internaționale, refugiații și familiile care găzduiesc cetățeni din Ucraina vor putea primi bani pentru întreținere prin intermediul organizațiilor umanitare care activează în Republica Moldova. Până atunci, cetățenii ucraineni pot merge la centrele de colectare a ajutoarelor pentru a primi alimente și produse de primă necesitate.

Având în vedere faptul că aproape jumătate din refugiați sunt copii, autoritățile sunt în discuții privind modalitățile de încadrare a acestora în instituții de învățământ.

iMinistrul Familiei: “Copiii ucraineni trec printr-o dramă fără margini”

Articolul precedentAmbasadorul Beijingului în Ucraina: China va ajuta Ucraina din punct de vedere economic
Articolul următorRomânia, sub riscul apariţiei unor noi boli, în contextul numărului mare de refugiaţi