Lumea trebuie să recunoască în mod oficial faptul că “Rusia a devenit un stat terorist”, a declarat Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean a vorbit despre bombardamentele din ultima zi, soldate cu zece morţi la Cernigău, unde s-a tras asupra civililor care stăteau la coadă că să ia pâine.

“Din nefericire, coridoarele umanitare nu au funcţionat miercuri. Armata rusă nu a încetat bombardamentele, nu a garantat siguranţa. Suntem gata să scoatem oamenii şi să trimitem ajutor umanitar. Dar nu putem expune oamenii bombardamentelor pe şosea. Înţelegeţi-ne (…) La Cernigău, ocupanţii au tras în civili care stăteau la coadă ca să ia pâine. Imaginaţi-vă. Zece oameni au murit. La Mariupol, în asediatul Mariupol, un avion rus a aruncat intenţionat o bombă pe teatrul din centru. Sute de oameni se adăposteau acolo. Clădirea a fost distrusă. Nu se ştie bilanţul deceselor. Inimile noastre sunt frânte de ce le face Rusia oamenilor noştri. Mariupolului nostru. Regiunii Doneţk… “, a spus preşedintele ucrainean.

Ucraina are nevoie de mai multă susţinere

Zelenski s-a adresat din nou şi ruşilor, dar şi liderilor occidentali. Crimele de război ale Rusiei nu încetează, economia Rusiei fiind în continuare capabilă să menţină maşinăria lor militară, a mai declarat președintele ucrainean. El a declarat din nou că sunt necesare noi pachete de sancţiuni împotriva Rusiei, afirmând că Ucraina are nevoie de mai multă susţinere.

“Cetăţeni ai Rusiei! Cum este blocada voastră a Mariupolului diferită de cea a Leningradului din al doilea Război Mondial? Nu vom uita pe nimeni dintre cei ucişi de ocupanţi. Ce trebuie să mai facă ocupanţii, câţi oameni trebuie să mai ucidă ei pentru ca liderii occidentali, liderii NATO să răspundă pozitiv solicitării Ucrainei de închidere a cerului deasupra Ucrainei sau de a-i oferi ţării noastre avioanele de care avem nevoie cu disperare? Am vorbit despre asta astăzi într-un discurs către Congresul SUA. Ucraina a primit susţinerea puternică a prietenilor noştri americani. Şi îi sunt recunoscător preşedintelui Biden pentru asta. Însă războiul nu se termină. Crimele de război ale Rusiei nu încetează. Economia Rusiei este în continuare capabilă să menţină maşinăria lor militară. De aceea noi pachete de sancţiuni împotriva Rusiei sunt necesare. Lumea trebuie să recunoască în sfârşit în mod oficial că Rusia a devenit un stat terorist. Ucraina are nevoie de mai multă susţinere. Chiar mai multă decât acum. Sisteme de apărare aeriană. Avioane. Suficiente arme letale şi suficientă muniţie pentru a-i opri pe ocupanţii ruşi”, a spus Volodimir Zelenski.

Joe Biden: Cred că Vladimir Putin este un criminal de război. Reacţia Kremlinuluii

Articolul precedentJoe Biden: Cred că Vladimir Putin este un criminal de război. Reacţia Kremlinului
Articolul următorCriza umanitară din Ucraina, discutată în cadrul unei întâlniri de urgență a ONU