ONU
ONU. Sursa foto: romaniatv

O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU va avea loc joi, pentru discutarea crizei umanitare din Ucraina. SUA, Marea Britanie, Franţa, Irlanda, Norvegia şi Albania au solicitat această întâlnire, potrivit unor surse diplomatice. Solicitarea a fost făcută în urma creşterii bombardamentelor asupra zonelor civile în ultimele zile.

SUA, Marea Britanie şi Franţa sunt țări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, alături de Rusia şi China.

Rusia deţine încă preşedinţia Consiliului de Securitate pentru luna martie. Din cauza acestui lucru, progresul în ceea ce priveşte unele rezoluţii a fost blocat. Se poartă discuţii pentru a oferi o ocazie preşedintelui ucrainean Volodymyr Zelensky să vorbească la Adunarea Generală a ONU, care este formată din toate statele membre, unde o rezoluţie privind ajutorul umanitar ar putea fi supusă la vot foarte curând.

Care a fost solicitarea Rusiei

Rusia a cerut miercuri o nouă amânare pentru vineri a unui vot în Consiliul de Securitate al ONU pentru proiectul de rezoluţie „umanitară” privind Ucraina. Unii diplomaţi au considerat că textul ar putea fi abandonat din lipsa unui sprijin suficient din partea celor mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei.

Anunţând marţi depunerea unui proiect de rezoluţie în Consiliul de Securitate, Rusia a cerut iniţial un vot miercuri, după care s-a răzgândi pentru un vot joi după-amiază.

„Ruşii nu sunt siguri că vor avea sprijinul minim” la care sperau, a declarat un diplomat sub protecţia anonimatului, făcând referire implicită la China şi India.

China şi India s-au abţinut pe 25 februarie în timpul votului asupra unei rezoluţii americano-albaneze prin care se denunţa agresarea Ucrainei, când Moscova şi-a exprimat dreptul de veto. S-a remarcat atunci abţinerea Chinei, care ar fi putut vota împotrivă.

Pe 2 martie, la iniţiativa Uniunii Europene, Adunarea Generală a ONU a aprobat cu o majoritate covârşitoare un prim text de condamnare a Rusiei pentru invazia sa din 24 februarie în Ucraina. Rezoluţia, descrisă drept „istorică” pentru sprijinul masiv de care s-a bucurat, a fost votată cu 141 de voturi pentru, 5 împotrivă şi 35 de abţineri.

Numărul refugiaţilor din Ucraina a depăşit milionul

Articolul precedentZelenski: Ucraina are nevoie de mai multă susţinere. Rusia a devenit un stat terorist
Articolul următorTeatrul din Mariupol a fost bombardat de trupele rusești