Sursa foto: Facebook/ Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat, la evenimentul organizat de Biroul Regional pentru Europa al OMS la Istanbul privind sănătatea și migrația în Regiunea Europeană, că e nevoie de o strategie comună privind resursele umane în sănătate.

De asemenea, Rafila a amintit că de la aderarea României la Uniunea Europeană în 2007, peste 15.000 de medici români au decis să profeseze în alte țări europene, emigrând și alți profesioniști din sistemul sanitar.

  „Eu cred că trebuie să acţionăm în două direcţii atunci când vorbim de resursa umană din sistemul sanitar. Pe lângă creşterea veniturilor acestei categorii, trebuie asigurate condiţii de confort profesional care să facă eficientă activitatea medicală, iar aceasta din urmă este esenţială pentru a menţine în ţară profesioniştii sistemului”, a declarat Rafila, potrivit news.ro.

Situația medicilor din România

Totodată, ministrul Sănătății a vorbit și despre măsurile pe care Executivul le are în vedere pentru accesul la serviciile de sănătate al cetățenilor ucraineni ce au fugit din Ucraina.

Acesta a precizat că refugiații care ajung în țara noatră au aceleași drepturi de a accesa serviciile medicale la fel ca și cetățenii români. Totodată, Rafila a spus că România a pus la dispoziție peste 3.000 de paturi care pot primi răniți din Ucraina în spitalele din toate județele țării.

„De asemenea, toţi cetăţenii ucrainieni care sosesc în România vor beneficia de evaluarea stării de sănătate, de servicii complete de vaccinare şi asistenţă de medicină dentară”, a mai spus Alexandru Rafila.

La întâlnirea de la Instanbul participă miniștri de resort din Regiunea Europeană, experți internaționali, organizații partenere și state din regiunile OMS Africa și Estul Mediteranei.

Reuniunea are ca obiectiv integrarea acțiunilor guvernelor ale societăţii civile şi ale comunităţii internaţionale privind acordarea asistenţei umanitare şi de sănătate refugiaţilor şi migranţilor, potrivit sursei citate.

Citește și articolul: Vaccinarea împotriva Covid-19 în România nu a fost un succes. Rafila: „Discutăm despre o campanie care practic este încheiată”

Articolul precedentAmenzi majorate pentru persoanele care provoacă incendii de vegetaţie
Articolul următorEuroparlamentarul Vincze Lorant, despre criza refugiaților: „Greul de-abia acum urmează”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.