Polițiștii efectuează zece percheziții într-un dosar legat de vânzarea unor tablouri false, atribuite în mod nereal unor pictori renumiți, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu sau Ștefan Luchian. Vizați sunt reprezentantul unei galerii de artă din București, precum și un expert acreditat de către Ministerul Culturii.

„Polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorului șef secție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, efectuează 10 percheziții domiciliare, la sediul unei instituții de cultură și locuințele, respectiv sediile unor persoane fizice și juridice, situate în municipiul București și în județele Iași și Botoșani”, se arată în comunicatul de presă al Poliției Române.

În acest dosar se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și evaziune fiscală.

Potrivit Poliției, din urma investigațiilor a reieșit că, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiți clienți, ar fi comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, ca de exemplu Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, etc.

Mai mult, acesta, pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor s-a folosit de certificatele de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora.

Scopul perchezițiilor de joi este în primul rând acela de a identifica toate lucrările artistice atribuite în mod nereal unor pictori, „precum și ridicarea unor documente financiar contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri și orice mijloace folosite în activitatea infracţională”, au mai transmis anchetatorii.

Astfel, „în cadrul acțiunii, vor fi puse în aplicare 2 mandate de aducere și vor fi citați 40 de martori, în vederea audierii, din peste 200 de cumpărători, în urma probatoriului administrat, urmând a fi dispuse măsurile procesual penale care se impun”, se mai arată în comunicat.

Percheziții într-un dosar cu diplome și certificate false

Articolul precedentCiolacu îi calculează banii lui Cioloș
Articolul următorÎn ianuarie, copiii de 5-11 ani vor putea primi vaccinul anti-Covid