Fostul social democrat, între timp ecologist, rămăs acum și fără un nou mandat de deputat, Cătălin „Mitralieră” Rădulescu a primit o veste neplăcută din partea Direcției Naționale Anticorupție, acesta fiind cercetat penal într-un dosar de abuz în serviciu și fals în declarații.
Rădulescu este cercetat penal de DNA pentru modul cum a obținut, în 2016, titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluției din decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant”. Procurorii susțin că acesta era în Pitești după fuga dictatorului, nu în Timișoara sau București.
Alături de el, sunt cercetați Adrian Sanda, la data faptei secretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist (S.S.P.R.) și președinte al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant, Corina Denisa Tănase, la data faptei membru al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant și Cristina Valentina Cechi, la data faptei membru al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant.
„Suspecții Sanda Adrian, Tănase Corina Denisa și Cechi Cristina Valentina, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 341/2004, cu modificările ulterioare, ar fi acordat, în cursul anului 2016, titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluției din decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” suspectului Rădulescu Cătălin Marian, deși acesta nu îndeplinea una dintre condițiile prevăzute de lege, respectiv pe aceea de a fi desfășurat activități revoluționare într-o localitate în care, în urma acțiunilor și confruntărilor cu forțele de represiune, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute până în data de 22 decembrie 1989, ora 12:10 – ora fugii dictatorului Nicolae Ceaușescu.
Titlul menționat mai sus se acordă în baza prevederilor Legii nr. 341/2004, cu modificările ulterioare, privind recunoștința pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977.
Concret, membrii comisiei ar fi admis cererea formulată de suspectul Rădulescu Cătălin Marian și ar fi constatat îndeplinirea condițiilor legale pentru acordarea titlului de Luptător cu Rol Determinant doar pe baza a două declarații (din 2015 și 2016) în care acesta ar fi precizat aspecte neconforme cu realitatea cu privire la activitatea sa revoluționară în orașele Timișoara și București în perioada 16-21 decembrie 1989. Declarațiile respective ar fi contrazise în mod evident de documentele existente la dosarul administrativ al acestuia, existent la S.S.P.R., din care ar rezulta că suspectul a desfășurat activitate revoluționară doar în orașul Pitești, începând cu data de 22 decembrie 1989, după fuga dictatorului, nicidecum în orașele Timișoara și București”, se arată în comunicatul DNA.
„Revoluționar” pe bani mulți
Odată cu titlul de „revoluționar” au venit și foloase materiale. Potrivit DNA, fostului deputat Rădulescu i-a fost acordat, prin decret prezidențial, titlul de „Luptător cu Rol Determinant”, cu consecința obținerii în mod necuvenit de către acesta a unei indemnizații de gratitudine în valoare de 2.020 lei/lunar începând cu data de 01.01.2015, în total 143.420 lei.
Rădulescu este al doilea fost demnitar, în ultimele zile, care este luat în „vizorul” procurorilor, după fostul lider ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
Altfel, fostul președinte al României, europarlamentarul Traian Băsescu se confruntă cu o nouă anchetă în care este implicat, deschisă de Parchetul General. Dosarul în care Băsescu este vizat se referă la declarațiile false de necolaborare cu Securitatea.