Deciziile luate de Ministerul Sănătății și al Educației au fost criticate de Consiliul Național al Elevilor. Într-un comunicat oficial, reprezentanții elevilor susțin că măsurile de protecție adoptate sunt insuficiente.  Ba mai mult, ei susțin că recomandările privind testarea non-invazivă din școli trebuie făcută de experți.

În comunicatul intitulat „Nimeni nu știe cum (sau dacă) se vor administra testele non-invazive”, Consiliul Național al Elevilor acuză indiferența autorităților cu privire la testarea din școli.

Consiliul Național al Elevilor, despre testarea în școli: „Personalul medical lipseşte în cea mai mare parte dintre unităţile de învăţământ”

Totodată, Consiliul Național al Elevilor susțin că livrarea testelor non-invazive în școli întârzie. Profesorii refuză să asiste la administrarea lor către elevi. În plus, personalul medical lipsește în aproapte toate școlile din țară. „În acest caz, cine este responsabil de coordonarea procedurii la nivel şcolar?”, afirmă Consiliul Naţional al Elevilor.

Ei acuză autoritățile că nu au ascultat de reprezentanții societății civile și au luat decizii lacunare. „Solicităm ferm ca experţii în sănătate publică să emită o serie de recomandări cu privire la procesul de testare non-invazivă din şcoli. În aşa fel încât actul educaţional să nu fie în niciun fel afectat”, au mai transmis  elevii în comunicat.

Luni, 15 octombrie, ministrul interimar al Educației Sorin Cîmpeanu a precizat că testele pe bază de salivă pentru depistarea COVID-19 vor ajunge în școli în cel mai scurt timp. Mai mult, demnitarul a mai susținut că cel mai probabil, spre sfârșitul lunii noiembrie se va începe testarea elevilor în școli.

Peste 12 mii de școli își desfășoară activitatea în format fizic

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a mai spus că vrea o aplicare diferențiată a testării elevilor mici și copiilor de grădiniță, față de cei din liceu.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a cerut ca testarea din salivă să fie făcută de părinți. Reprezentanții FSLI nu sunt de acord cu modul în care elevii vor fi testați cu teste rapide antigen în școli. Ei au lansat o petiție prin care protestează față de măsurile impuse de către Ministerul Educației și cel al Sănătății.

Reamintim că în momentul de față peste 71,8% din școli funcționează cu activitate față în față. De asemenea, 27,8% din unitățile de invățământ își desfășoară activitatea în sistem online din cauza ratei de vaccinare mai mică de 60 %.

Sorin Cîmpeanu își asumă deschiderea școlilor și grădinițelor, cu prezență fizică

Articolul precedentAUR vrea formarea unui „pol conservator”
Articolul următorRomprest amenință că nu va realiza deszăpezirea în Sectorul 1
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.