Florin Cîțu, de la creșterea în V, la creșterea în W

Din punct de vedere economic, trimestrul IV se arată a fi mai slab ca trimestrul III, revenirea în „V”, atât de des adusă în discuție de ministrul Cîțu, fiind din ce în ce mai departe de adevăr. Potrivit unor specialiști în domeniu, în această perioadă putem vorbi mai de grabă de o revenire în „W”, sau conform altei analize, despre una în T4.

Eco­no­mistul Dragoş Cabat: „Vedem azi o revenire bună a economiei, dar nu într-un V, ci în­tr-un semn «radical». Care va fi probabil un W, odată cu datele din trimestrul al patrulea”

„Trimestrul al patrulea din an va fi foarte prost, în con­diţiile în care, peste tot în Europa, sunt re­in­troduse mă­suri de carantină. Colegii de la Viena deja anti­ci­pează pen­tru T4 o contracţie în zona euro. Am putea avea, aşadar, în trimestrul acesta (T4) o con­tracţie, prin ur­mare o revenire economică nu în «V», ci în «W»“, spune, de asemenea Ionuţ Dumitru, economistul-şef la Raiffeisen Bank.

Cu toate că se prezintă un pic mai optimiști, analiștii ING Bank recunosc, la rândul lor, că revenirea în „V”, cea mult lăudată de ministrul de Finanțe Florin Cîțu s-ar putea să reprezinte o pălărie un pic cam mare pentru capul acestuia. Ei adaugă faptul că o variantă credibilă, în acest sens, ar fi creșterea T4.

„Avem o prognoză de minus 5,5% pentru acest an, pe care o menţinem, deşi acest lucru presupune că eco­nomia ar trebui să avanseze cu aproape 1% în al pa­trulea trimestru faţă de trimestrul al treilea. Acest lu­cru apare drept ambiţios, dar, având în vedere că mă­surile restrictive adoptate de România (în faţa pan­de­miei – n.red.) sunt mai puţin drastice acum, credem că este posibilă o creşterea şi în al patrulea trimestru“, comentează Valentin Tătaru, economist la ING Bank.

Florin Cîțu, despre mersul ca pe ață al economiei românești

„Da, este drept. Este esenţial acum ce se va întâmpla nu în T 4 2020, ci cum va fi primul semestru din 2021. Am trecut totuşi destul de bine 2020. Urmează miza mare a lui 2021. Evoluţia pe primele două trimestre este esenţială pentru parcursul pe întreg anul“, adaugă Dragoş Cabat.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentNăstase crede că știe ce va spune Iohannis: vina pentru tragedia de la Piatra Neamț e a PSD
Articolul următorMedicii de la Spitalul Județean din Piatra Neamț au sunat de patru ori la 112
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.