Guvernul României a pierdut în instanța lupta cu Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, care au contestat proiectul de hotărâre privitor la arborarea steagului secuiesc în județul Covasna și în municipiul Sfântu Gheorghe. Reprezentanții asociației au argumentat că drapelul este reprezentativ doar pentru comunitatea maghiară, dar nu şi pentru românii care reprezintă aproape 25% din totalul locuitorilor oraşului, potrivit g4media.ro.
Guvernul României a adoptat în anul 2021, o hotărâre potrivit căreia steagul secuiesc devenea drapel oficial al județului Covasna
Acest lucru a permis primăriei Sfântu Gheorghe să arboreze steagul pe clădirea institutei. Deoarece drapelul nu era reprezentativ și pentru populația de români, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș a dat în judecată autoritățile. Conducerea Forumului Civic a transmis un memoriu Consiliului Local din Sfântu Gheorghe în care afirmă că toate cele trei modele de steaguri propuse au un „caracter pur etnic maghiar”, solicitând includerea unor simboluri heraldice reprezentative pentru comunitatea românească, cum ar fi un vestigiu dacic sau o monedă romană care a fost descoperită în municipiu.
După ce magistrații Curții de Apel Brașov au anulat o hotărâre a Consiliului Local din Sfântu Gheorghe de adoptare a steagului municipiului Sfântu Gheorghe, judecătorii brașoveni au luat aceeași decizie și în cazul drapelul județului Covasna
„Respinge excepţia lipsei de interes şi excepţia inadmisibilităţii acţiunii, invocate de către pârâtul Guvernul României. Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, în contradictoriu cu pârâţii Guvernul României, cu sediul în Bucureşti, Piaţa Victoriei, nr. 1, Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Covasna şi Consiliul Judeţean Covasna, cu sediul în mun. Sf. Gheorghe, Piaţa Libertăţii, nr. 4, jud. Covasna. Admite cererea de intervenţie în interes propriu formulată de către intervenienta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC). Anulează HG nr. 989/2021 privind aprobarea modelului de steag al Judeţului Covasna. Obligă pârâtul Guvernul României să achite reclamantului Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş suma de 50 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Obligă pârâtul Guvernul României să achite intervenientei Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) suma de 50 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Curtea de Apel Braşov, sub sancţiunea nulităţii”, a fost soluția Curții de Apel Brașov din 14 iunie.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a atacat sentința judecătorilor
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, susține că judecătorii s-au pronunțat cu privire la reprezentativitatea steagului, ceea ce depășește competența lor. Din acest motiv, la începutul acestei săptămâni Antal Arpad a anunțat că a atacat sentința dată de magistrații Curții de Apel din Brașov de anulare a hotărârii de consiliul local pentru adoptarea steagului secuiesc.
„Am atacat sentinţa, bineînţeles. Pentru mine este o chestiune science-fiction această motivare, vă spun sincer. Adică motivează judecătorul pe o chestiune care nu este competenţa judecătorului. Nu e de competenţa sa. Deci, practic, judecătorul interpretează reprezentativitatea steagului, dacă este sau nu reprezentantiv steagul. Nu este treaba judecătorului, cu tot respectul, nu are nicio treabă judecătorul. Judecătorul are treabă dacă s-a respectat legea sau nu, dacă a respectat sau nu a respectat legea Primăria, dacă a respectat sau nu a respectat legea Guvernul. Adică, vine Comisia Naţională de Heraldică care spune că steagul e ok şi vine un judecător şi spune că nu e reprezentativ. Dincolo de faptul că nu e de competenţa unui judecător să analizeze acest aspect, cuvântul de reprezentativitate este extrem de subiectiv. Dacă poimâne spune cineva că pentru el steagul României nu este reprezentantiv, atunci vine un judecător şi anulează steagul României? Deci, practic, judecătorul acceptă şi recunoaşte că toate procedurile legale au fost îndeplinite atât de Consiliul Local, cât şi de Guvern. Eu aşa am crezut, că a găsit o chichiţă, că ne-a scăpat ceva, ne-a scăpat nouă, a scăpat Guvernului, suntem oameni, putem să greşim, nu am observat ceva, dar nu, deci singura chestiune este de reprezentativitate”, a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.