Sursă foto: Facebook/Alexandru Rafila
Sursă foto: Facebook/Alexandru Rafila

În contextul în care trei cazuri de variolă a maimuței au fost diagnosticate în România, Rafila a precizat că ”singura metodă infailibilă de prevenire este abstinența”.

Potrivit specialiștilor, această boală se transmite și prin contact sexual.

Până acum, în România, au fost confirmați cu această boală trei pacienți din București.

Alexandru Rafila: ”Dacă apar cazuri secundare şi se favorizează transmiterea unei boli infecţioase, ştiţi bine că există o legislaţie în acest domeniu”

Potrivit ministrului, variola maimuţei nu e în transmitere comunitară.

Ministrul Sănătății a vorbit și despre posibilele sancțiuni pe care ar trebui să le primească pacienții diagnosticați cu boala care au refuzat să spună cu cine au intrat în contact.

Declarațiile vin după ce primul român care a fost depistat cu variola maimuței a refuzat să ofere detalii despre persoanele cu care a intrat în contact. În cazul acestuia, Poliția a deschis un dosar penal.

Trebuie judecat de la caz la caz. În măsura în care timpul dovedeşte că nu apar cazuri noi în legătură cu acea persoană care a refuzat să facă orice fel de declaraţie, în mod evident nu ai niciun fel de motiv să consideri că ar trebui să fie sancţionat” a declarat ministrul.

Ministrul Sănătății: ”Se pot identifica membrii de familie ai persoanei respective. Pentru că acest contact apropiat, nu trebuie să vă gândiţi neapărat la relaţii sexuale, poate să fie vorba de o convieţuire cu membrii de familie şi ei trebuie ţinuţi sub observaţie”

Prezervativul este o metodă de prevenire care nu este infailibilă. Să ştiţi că singura metodă infailibilă este abstinenţa. Aşa este, aşa scrie în literatură şi vă reproduc din literatura de specialitate”, a conchis ministrul Sănătăţii.

Articolul precedentCTP: ”Iohannis nu este un monument de inteligență”
Articolul următorGuvernul României, înfrânt de către magistrații brașoveni: Steagul secuiesc nu mai poate fi arborat în județul Covasna, inclusiv pe clădirea Primăriei din Sfântu Gheorghe
Jurnalist full-time / Pesimist part-time