Ministrul german de Externe: Rusia a transformat intenționat războiul din Ucraina într-un „război al cerealelor”

Miniştrii de externe din G7 au promis să consolideze izolarea economică şi politică a Rusiei.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că grupul G7 al naţiunilor industrializate caută urgent rute alternative pentru exportul de cereale ucrainene, deoarece războiul Rusiei împotriva vecinului său vestic a crescut riscul unei „crize globale a foamei”. Miniştrii de externe din G7 au promis să consolideze izolarea economică şi politică a Rusiei, să continue să furnizeze arme Ucrainei şi să abordeze ceea ce ministrul german de externe a descris drept un „război al cerealelor” purtat de Moscova. Diplomaţi de rang înalt din Marea Britanie, Canada, Germania, Franţa, Italia, Japonia, Statele Unite şi Uniunea Europeană s-au angajat să continue asistenţa militară şi de apărare „atât timp cât va fi necesar”.

„Oamenii vor muri în Africa şi în Orientul Mijlociu şi ne confruntăm cu o întrebare urgentă: cum pot fi hrăniţi oamenii din întreaga lume? Oamenii se întreabă ce se va întâmpla dacă nu vom avea cerealele de care avem nevoie şi pe care le primeam din Rusia şi Ucraina”, a spus Baerbock.

Aproximativ 25 de milioane de tone de cereale sunt în porturile ucrainene, aflate sub blocada impusă de Rusia în Marea Neagră.

În 2020, Ucraina a fost al cincilea exportator mondial de grâu, iar ţările cu venituri mici şi medii au fost beneficiari importanţi. Principalele destinaţii de export au fost Egiptul, Indonezia, Pakistanul, Bangladesh şi Libanul.

„Fiecare tonă pe care o putem scoate va ajută puţin la rezolvarea acestei crize a foamei. În situaţia în care ne aflăm, fiecare săptămână contează”, a spus Annalena Baerbock. Preţul grâului a crescut puternic în ultimele săptămâni din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionare precum şi de o serie de secete din întreaga lume. Îngrijorările legate de situaţia aprovizionării s-au adâncit sâmbătă, când India a anunţat că interzice exporturile de grâu, o măsură care este posibil să crească preţurile alimentelor şi să alimenteze foametea în ţările sărace care se bazează pe importurile de cereale.

Alexandru Rafila: Infecţia cu SARS-COV-2 se transformă într-o viroză sezonieră

Articolul precedentAdministraţia Naţională de Meteorologie (ANM) avertizează: Seceta a afectat unele culturi de cereale
Articolul următorMarcel Ciolacu, pledoarie pentru introducerea impozitului progresiv