Iodura de potasiu
Iodura de potasiu. Sursa foto: observatornews.ro

Tiberius Marius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății,  a anunțat că pastilele de iodură de potasiu vor fi distribuite populației doar în cazul unui incident nuclear, acesta amintind că medicii de familie au refuzat să împartă pilulele.

Acesta a precizat pentru un post de radio că toate cele 30 de milioane de pastile produse de Antibiotice Iași vor rămâne la Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din fiecare județ.

Alexandru Rafila a încercat să convingă medicii de familie să distribuie pastilele populației, dar aceștia au menționat faptul că acest lucru ar bloca serios acordarea serviciilro curente în cabinete.

Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie

Brădățan a mai precizat că nimeni nu își dorește un accident nuclear, dar dacă acest lucru se va întâmpla, Direcțiile de Sănătate Publice vor începe livrarea pastilelor către populație.

„Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, a spus secretarul de stat.

Potrivit lui Rafila, în cazul unui accident nuclear, pentru blocarea eficace a absorbției radioactive, iodura de potasiu va trebui administrată în cel mai scurt timp posibil după expunerea la radiații.

„În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%. Iodura de potasiu 65 mg se va administra EXCLUSIV la indicațiile autorităților și doar în caz de accident nuclear! Metodele de informare ale autorităților în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă”, a mai spus Alexandru Rafila.

Comprimatul cu iodură de potasiu (65 mg) se administrează pe cale orală și poate fi mestecat sau înghiţit. Pentru administrare la copii cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită şi amestecată cu lapte, miere sau iaurt. De asemenea, la copiii cu vârsta sub 1 an, doza poate fi dizolvată în suc de fructe sau zdromită și amestecată cu lupte.

Fiecare doză administrată sub controlul autorităților competente oferă protecție pentru o expunere de până la o zi. În cazul continuării expunerii la radiaţii radioactive, poate fi necesară administrarea unei noi doze în decursul a două zile.

Citește și articolul: Rafila nu renunță la campania de informare privind administrarea iodurii de potasiu

Articolul precedentCristian Popescu Piedone: „Vlad va face tot ceea ce este nevoie și tot ceea ce trebuie pentru ca imposibilul să devină posibil în Sectorul 5”
Articolul următorVIDEO | Pe ministrul Sportului, Eduard Novak, l-a pufnit râsul când a venit vorba despre imnul României: „M-am simțit penibil să mă pună să recit”. În culise,ar fi recunoscut că nu știe versurile
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.