Sursa: Facebook

Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat, sâmbătă, că programul de lucru de patru zile pe săptămână este posibil, dar înainte de implementarea unui astfel de proiect e nevoie de o analiză mai amplă și nu doar de o lege trimisă în Parlament.

Mai mult, acesta a spus că va lua legătura cu specialiști din diverse domenii pentru a găsi cea mai bună soluție cu privire la noul program pentru săptămâna de lucru.

„Există posibilităţi, dar eu cred că e nevoie de o analiză mai amplă, inclusiv cu specialişti din domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, inclusiv cu mediul privat, pentru că nu putem da o decizie, din punctul meu de vedere, aşa, pentru toată lumea, începând de mâine cu toţii să mergem la serviciu patru zile pe săptămână”, a afirmat Marius Budăi, potrivit news.ro.

Angajații sunt mult mai motivați la un program de patru zile pe săptămână

Cu toate acestea, Budăi a mai spus că ar exista o posibilitate de implementare a celor 4 zile de lucru pe săptămână „pe alocori”, dar nu va fi obligatoriu la toate locurile de muncă.

„O posibilitate, pe alocuri, cred că s-ar putea, dar ca să fie obligativitate, exclus. Şi repet: până nu există o dezbatere amplă cu specialişti în domeniu dar şi cu partenerii sociali, şi mă refer aici la sindicate şi patronate, eu, personal, cât conduc Ministerul Muncii nu o să dau un punct de vedere”, a mai declarat Budăi.

De asemenea, ministrul Muncii a amintit de Belgia, ce a adoptat legi în acest sens, programul de lucru fiind de patru zile pe săptămână, zece ore pe zi, acesta nefiind obligatoriu.

Reamintim că mai mulți parlamentari propun un proiect de lege prin care cer modificarea Codului Muncii, astfel săptămâna de lucru să fie redusă la patru zile pe săptămână/ 10 ore pe zi.

În momentul de față, timpul de lucru este de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână, cu două zile de rapaus.

Citește și: Ministrul Marius Budăi anunță sprijin pentru firmele românești ale căror afaceri cu Rusia sunt afectate

Articolul precedentO navă ce se îndrepta spre Malta, cu tone de combustibil, s-a scufundat
Articolul următorÎnalți oficiali ucraineni, în vizită la Biden. Ce vor discuta cu președintele SUA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.