Pensiile celor mai iubiți de soarta, adică. Nu de alta, dar fiecare parlamentar care, până în februarie 2021, încasa și pensie specială, nu avea o situație financiară demnă de plâns, nici înainte de a fi parlamentar.
Nu vorbim aici de oameni care-și duceau traiul de azi pe mâine, nu vorbim nici măcar de oameni cu un nivel mediu de trai. Nici un asistat social nu a ajuns parlamentar. Nici vreun zidar, nici măcar vreun învățător simplu, de la țară. Toți cei care au activat politic și au fost în Parlament aveau, deja, patul bine făcut în bancă.
Dar nu despre asta este vorba. Este vorba despre faptul că 122 de foști parlamentari (deocamdată doar 122) își cer în instanță pensiile speciale înapoi.
Că nu le convine că și-au pierdut un drept pe care și l-au câștigat, pentru un mandat, două, trei, cât au fost parlamentari.
S-au spetit muncind în folosul cetățeanului, și acum rămân, săracii, fără roadele muncii lor grele și istovitoare.
Pensiile din România vs pensiile ”specialilor” din România
Pensia minim garantată de stat, inclusiv pentru cei cu stadiu de cotizare sub 15 ani, e de 800RON/lună.
Vârstă de pensionare e 63 ani de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați.
Stagiul minim de cotizare e de 15 ani, stagiul complet de cotizare e de 35 de ani.
Cu alte cuvinte, dacă ai cotizat 15 ani, poți ieși la pensie și vei primi 800RON, în fiecare lună.
După 35 de ani de muncă, normal că vei lua ceva mai mult.
În decembrie 2020, pensia medie în România era de aproximatix 1500RON/lună.
Asta pentru oamenii normali, nu pentru specialii României.
Ce pensii speciale aveau foștii parlamentari?
Între timp, un fost parlamentar primea minimum 2.131RON/lună pentru patru ani de mandat, iar cei cu minimum 12 ani de ”parlamentat” – 14.827RON/lună.
Acestor pensii speciale li se adaugă, bineînțeles, și pensia ”normală”, în funcție de activitatea pe care au avut-o sau, după caz, salariul.
Pentru că le-a fost tăiat ”sporul”, s-au gândit să-și recâștige dreptul în instanță. Că ei s-au chinuit, dom`le, măcar 4 ani în Parlament. Și-au stors creierii, au asudat și s-au zvârcolit pentru binele țării, așa că au dreptul să fie răsplătiți.
Întrebare de bun-simț
Toți parlamentarii ăștia, care se bat cu pumnul în piept că ce chinuiți au fost, și cum sunt asupriți și nu mai primesc și pensia specială, pe lângă pensia pe care o primesc toți oamenii de rând, au fost remunerați în timpul activității parlamentare. Adică n-au lucrat pe ochi frumoși.
Un parlamentar câștigă între 10.951 și 13.993RON/lună, plus restul beneficiilor. Mai mult decât suficient, ca să nu mai aibă și pretenția la pensie specială, după terminarea mandatului.
Bineînțeles, acest ”mai mult decât suficient” o spunem noi, plebea, cei ai căror salariu mediu e stabilit la 3620RON/luna.
Nu știu dacă ne putem ridica noi la valoarea domniilor lor.
Mă gândesc, cu cifrele în față: și în condiții normale, tot tupeu și josnicie se cheamă mutarea lor.
Dar acum, pe timp de pandemie, când mulți și-au pierdut locul de muncă, firme au dat faliment, alții se chinuie să aibă de mânca, e mai mult decât atât. E deja bătaie de joc, pe față.