România a decis continuarea campaniei de vaccinare, inclusiv cu serul AstraZeneca

În acest moment, în România sunt disponibile trei seruri de imunizare împotriva Covid - Pfizer BioNTech, Moderna și AstraZeneca, iar la finalul lui aprilie va fi și cel de la Johnson&Johnson (monodoză)

România a decis, luni seară, într-o ședință extraordinară, continuarea campaniei de vaccinare cu toate vaccinurile împotriva Covid, autorizate în momentul de față la nivel european.

La ședința extraordinară au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), iar subiectul discuțiilor a fost analizarea evenimentelor înregistrate la nivel european legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca, ca urmare a raportării cazurilor cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin.

În urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportate la nivel internațional, dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanții din cadrul instituțiilor mai sus menționate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România.

Altfel, până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui de către Comitetul de farmacovigilență al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) și emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie a.c., EMA recomandă continuarea vaccinării, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19 și deces depășesc riscul apariției de reacții adverse.

România vrea transparență

„Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Recomandăm raportarea oricărei reacții adverse suspectate atât de către profesioniști cât și de către pacienți. CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19”, anunță CNCAV.

Suspendare definitivă sau temporară a vaccinării cu AstraZeneca

Până în acest moment, 11 țări din Uniunea Europeană au suspendat complet vaccinarea cu AstraZeneca. Ele sunt: Danemarca, Italia, Olanda, Irlanda, Bulgaria, Germania, Franța, Spania, Slovenia, Portugalia și Cipru. Au suspendat doar parțial, vaccinarea cu loturile identificate că ar avea probleme: Austria, Estonia, Letonia, Lituania, Luxemburg și România. Alte state din Europa dar din afara Uniunii Europene care au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca sunt Norvegia și Islanda, transmite Digi24.

Germania va suspenda vaccinarea cu AstraZeneca

Articolul precedentÎPS Teodosie răspunde doar în fața lui Dumnezeu, dar ia salariu de la Stat
Articolul următorANRP are un nou președinte