Potrivit unui comunicat publicat de Alianța Populară pentru Vaccinuri – o platformă de organizații favorabile accesului universal la medicamente – Uniunea Europeană va arunca 55 de milioane de doze de vaccin anti-Covid la sfârșitul lunii februarie, informează Agerpres.
Reprezentanții platformei susțin că este aproape dublu față de numărul dozelor pe care UE a decis să îl trimită Africii ( 30 de milioane), acuzând blocul comunitar că a trădat țările africane.
De asemenea, Alianţa Populară pentru Vaccinuri e de părere că Europa a blocat posibilitatea ca medicamentele împotriva Covid-19 să fie fabricate pe teritoriul Africii.
UE trebuie să răspundă pentru modul în care a tratat Africa
Acuzațiile din partea Alianței Populare pentru Vaccinuri vin cu doar o zi înainte să înceapă la Bruxelles cel de al șaselea summit Uniunea Europeană-Uniunea Africană.
Potrivit analiștilor politici, se preconizează că participanții vor adopta o declarație privind viziunea comună pentru anul 2030.
Cu toate acestea, potrivit plaformei, Uniunea Europeană a destinat Africii doar 8% din exporturile de vaccinuri împotriva coronavirusului, preferând să le vândă la preț foarte ridicat țărilor bogate ale lumii.
Reamintim că de la debutul campaniei de vaccinare, la nivel mondial s-au administrat peste 10 miliarde de doze de vaccin (62% din populația lumii fiind imunizată împotriva Covid-19).
Potrivit ONU, Africa a primit până acum aproape 600 de milioane de doze de vaccin, iar creșterea livrărilor a început în ianuarie 2022.
Directorul regional OMS pentru Africa, Matshidiso Moeti, a declarat în urmă cu două săptămâni că „lumea a auzit apelurile” țărilor africane, făcând referire la numărul mare de doze de vaccin trimis atât de Europa, cât și de Statele Unite.
„Aceasta este o doză de speranță pentru acest an”, a spus Moeti.
Cu toate acestea, în Africa sunt vaccinați, în medie, 6 milioane de oameni săptămânal, iar acest număr trebuie să crească la 36 de milioane pentru a atinge pragul de 70%. Din nefericire, ratele de vaccinare pe continent rămân foarte scăzute, mai exact 21 de țări au imunizat mai puțin de 10% din populație, în timp ce 16 au vaccinat doar 5%.
De asemenea, trei țări au vaccinat complet cel puțin 2% din populație de la debutul campaniei de imunizare împotriva Covid-19.
Românii și-ar putea pierde dreptul de a munci în Germania dacă nu se vaccinează împotriva Covid-19