Foto: Pixabay.com

Potrivit unui comunicat publicat de Alianța Populară pentru Vaccinuri – o platformă de organizații favorabile accesului universal la medicamente – Uniunea Europeană va arunca 55 de milioane de doze de vaccin anti-Covid la sfârșitul lunii februarie, informează Agerpres.

Reprezentanții platformei susțin că este aproape dublu față de numărul dozelor pe care UE a decis să îl trimită Africii ( 30 de milioane), acuzând blocul comunitar că a trădat țările africane.

De asemenea, Alianţa Populară pentru Vaccinuri e de părere că Europa a blocat posibilitatea ca medicamentele împotriva Covid-19 să fie fabricate pe teritoriul Africii.

UE trebuie să răspundă pentru modul în care a tratat Africa

Acuzațiile din partea Alianței Populare pentru Vaccinuri vin cu doar o zi înainte să înceapă la Bruxelles cel de al șaselea summit Uniunea Europeană-Uniunea Africană.

Potrivit analiștilor politici, se preconizează că participanții vor adopta o declarație privind viziunea comună pentru anul 2030.

Cu toate acestea, potrivit plaformei, Uniunea Europeană a destinat Africii doar 8% din exporturile de vaccinuri împotriva coronavirusului, preferând să le vândă la preț foarte ridicat țărilor bogate ale lumii.

Reamintim că de la debutul campaniei de vaccinare, la nivel mondial s-au administrat peste 10 miliarde de doze de vaccin (62% din populația lumii fiind imunizată împotriva Covid-19).

Potrivit ONU, Africa a primit până acum aproape 600 de milioane de doze de vaccin, iar creșterea livrărilor a început în ianuarie 2022.

Directorul regional OMS pentru Africa, Matshidiso Moeti, a declarat în urmă cu două săptămâni că „lumea a auzit apelurile” țărilor africane, făcând referire la numărul mare de doze de vaccin trimis atât de Europa, cât și de Statele Unite.

„Aceasta este o doză de speranță pentru acest an”, a spus Moeti.

Cu toate acestea, în Africa sunt vaccinați, în medie, 6 milioane de oameni săptămânal, iar acest număr trebuie să crească la 36 de milioane pentru a atinge pragul de 70%. Din nefericire, ratele de vaccinare pe continent rămân foarte scăzute, mai exact 21 de țări au imunizat mai puțin de 10% din populație, în timp ce 16 au vaccinat doar 5%.

De asemenea, trei țări au vaccinat complet cel puțin 2% din populație de la debutul campaniei de imunizare împotriva Covid-19.

Românii și-ar putea pierde dreptul de a munci în Germania dacă nu se vaccinează împotriva Covid-19

Articolul precedentRăzboi al declarațiilor între CSM și DNA, pe tema desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție
Articolul următorAdevărata față a medicului Cătălin Cîrstoveanu: „Părinții care își văd copiii murind la Marie Curie plâng teatral”. Mărturisiri cutremurătoare
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.