România va avea un Grup de Luptă Permanent al NATO

Decizia a fost luată la reuniunea miniștrilor apărării din Alianța Nord-Atlantică.

Miercuri, la Bruxelles, NATO a decis înființarea Grupului de Luptă permanent în țara noastră, informează Digi24. Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat că România este pregătită să găzduiască un grup de luptă, precizând că mai mulți aliați sunt gata să accepte soldați pe teritoriul lor.

Cu toate acestea, NATO urmează să ceară avizul autorităților militare din țările unde vor urma să se instaleze trupele permanente.

Pe lângă România, alte state din centrul și sud-estul Europei sunt luate în considerare de Alianța Nord-Atlantică pentru instalarea de noi grupuri de luptă, ca strategie defensivă împotriva agresiunilor Rusiei.

Parlamentul European cere Moscovei să retragă trupele din jurul Ucrainei

Potrivit unui comunicat al Alianței, șefii militari vor lucra la un plan detaliat privind instalarea permanentă a militarilor în diverse state membre, iar bugetul pentru apărare va fi suplimentat cu 270 de miliarde de dolari.

Reamintim că NATO a acuzat Rusia că a trimis mai multe trupe la granițele Ucrainei, în condițiile în care oficialii ruși au anunțat că a început retragerea forțelor armate. Și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu a constatat nicio retragere a trupelor ruse.

„Atunci când trupele se retrag toată lumea va vedea asta… dar pentru moment, este doar o declaraţie”, a spus președintele Ucrainei.

De asemenea, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a cerut, din nou, Moscovei să demonstreze că își va retrage trupele de la granițele Ucrainei, afirmând că există o continuă mobilizare a forțelor rusești.

„Dacă încep cu adevărat să-și retragă forțele, vom saluta acest lucru. Ei au mișcat întotdeauna forțele înainte și înapoi, așa că doar faptul că vedem mișcare a forțelor, a tancurilor de luptă, nu confirmă o retragere reală”, a spus secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

Totodată, astăzi, președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice cer Kremlinului să își retragă trupele din Ucraina, amenințând că în cazul în care va avea loc o invazie rusească, proiectul Nord Stream 2, care ar urma să transporte gaz din Rusia către Germania, urmează să fie închis.

De asemenea, NATO a dat asigurări că nu intenţionează să trimită trupe de luptă în Ucraina, care nu este membră a Alianţei, în eventualitatea unei invazii ruse.

Şeful NATO: „Rusia a crescut numărul trupelor. Suntem pregătiți pentru ce e mai rău

Articolul precedentMinistrul Agriculturii are în plan modernizarea sectorului agricol din țara noastră
Articolul următorRăzboi al declarațiilor între CSM și DNA, pe tema desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.