Foto: Digi 24
Foto: Digi 24

În cursul zilei de azi, Ludovic Orban a declarat că reforma în ceea ce privește sporurile acordate bugetarilor va fi făcută printr-un proiect de lege la Ministerul Muncii.

De asemenea, președintele Camerei Deputaților a adăugat că este nevoie de o analiză serioasă a acestor sporuri și trebuie eliminate cele care se acordă în cazuri fără justificare și păstrate cele precum în domeniul medical.

Liderul PNL a explicat că, la instalarea Guvernului, când am prezentat proiectul de buget, am susținut ca sporul de condiții deosebite, care se acorda în proporție de 15%, să se acorde în sumă fixă.

Orban reamintește și faptul că reforma în domeniul sporurilor va fi făcută odată cu adoptarea legii salarizării.

Din punctul meu de vedere, trebuie o analiză foarte serioasă a acestor sporuri. Sunt niște sporuri care nu-și au justificare. Sporul de condiție vătămătoare, dacă este considerată radiația antenei sau radiația calcultaorului condiție vătămătoare, din punctul meu de vedere nu se poate acorda acest spor”, a declarat liderul PNL.

Revizuirea actelor normative de rang secundar

De asemnea, Ludovic Orban a mai precizat că, pe lângă revizuirea legislației, este necesară o revizuire a actelor normative de rang secundar, iar Parlamentul nu poate să abroge hotărâri de guvern sau ordine de ministru în care s-a hotărât ca să se acorde spor de condiții deosebite, de toxicitate pentru antenă pe bloc sau pentru calculator sau pentru praf sau alte condiții deosebite.

Acestea trebuie să facă parte dintr-un proiect de lege elaborat serios de Ministerul Muncii și care să fie făcut cu o consultare publică amplă și care să păstreze doar acele sporuri care au justificare.

Nu cred că în domeniul medical trebuie să fie afectat sporul de ATI sau sporurile pe care le au medicii infecționiști.

Sunt alte categorii de sporuri care pot fi anulate sau modificate în acordarea lor”, a explicat președintele Camerei Deputaților.

Salarii analizate, sporuri și procente

Mai mult, Ludovic Orban a afirmat că va fi de acord cu orice propunere venită din partea Guvernului de plafonare în ceea ce înseamnă sporuri la maxim 20% raportat la cheltuielile de personal ale operatorului principal de credite, raportat individual la fiecare salariat, fie raportat la salariul minim sau salariul mediu brut, ca să fie un procent în sumă fixă.

Dacă se va putea în legea bugetului de stat să fie introduse prevederi legate de sporuri, va fi introdus, dacă se va considera că nu este cazul să se introducă de Guvern, obiectivul nostru este ca proiectului bugetului de stat să fie adoptat de Parlament în forma pe care o vrea Guvernul.

Premierul are dreptul să emită o ordonanță privind sporurile, că oricum va fi dezbătută în Parlament.

Trebuie făcută o analiză foarte serioasă”, a concluzionat Ludovic Orban.

Tăierile drastice de sporuri

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus că România ar putea avea o nouă lege a salarizării peste un an și că aceasta trebuie să fie ”într-adevăr unitară”. De asemenea, unele sporuri, inclusiv cel pentru calculator și cel de confidențialitate, ar trebui eliminate, a mai precizat aceasta.

Conform spuselor ministrului Municii, vor fi analizate toate sporurile și se va avea în vedere că sunt categorii de bugetari care muncesc foarte mult sau care lucrează în condiții dificile, de aceea merită motivați.