Ieri, într-o ședință a Guvernului României, a fost adoptat bugetul de stat pe 2024, înaintea ședinței premierul Marcel Ciolacu explicând care sunt principalele beneficii.
Declarațiile premierului au început cu o glumă, legată de o altă ședință de Guvern, în vremea premierului Sorin Grindeanu, când fusese adoptată ordonanța 13.
„O să facem un buget noaptea, ca hoții”, a spus Ciolacu, în condițiile în care în 2017 oamenii au ieșit în stradă după publicarea OUG 13, strigând exact acest lucru. Nu vizavi de buget, ci vizavi de adoptarea și publicarea unui act normativ „noaptea, ca hoții”.
Acum, premierul Ciolacu a explicat acum că „este important e să avem un buget bun anul viitor” , punctând asupra faptului că vorbim despre „unul axat pe investiții, de circa 7% din PIB”. În același timp, premierul PSD și-a exprimat speranța că bugetul va fi votat în Parlament înainte de Crăciun, pentru a „permite, în 2024, să investim sume fără precedent”.
„Investițiile vor contribui cu jumătate la creșterea economică, iar creșterea investițiilor va fi dublă față de cea a consumului. (…) Țintim o creștere economică de 3,4%, a doua cea mai mare din Uniunea Europeană.
Asta înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB-ul României față de acest an. Bugetul asigurărilor sociale (…) probează că există bani atât pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie cu rata inflației de 13,8%, cât și pentru recalcularea pensiilor, din 1 septembrie. Sunt prevăzute și fonduri pentru a crește alocațiile și ajutoarele sociale. Majorăm, așa cum am promis, salariile profesorilor și există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar, nu și la demnitari.
Investițiile sunt de 120 de miliarde de lei, este un record absolut după anul 1989. Avem cel mai mare buget din istorie la Educație, cu peste 21 de miliarde de lei mai mult față de 2023. La Transporturi, alocăm cu 27% mai mulți bani, pentru a susține investițiile din infrastructură. Asta înseamnă 6,5 miliarde de lei în plus, pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi și lucrări de modernizare a porturilor.
Există, de asemenea, suplimentări majore, între 30 și 50% în plus pentru Sănătate, inclusiv Casa de Sănătate, Mediu și Dezvoltare. Aici vorbim despre Programul „Anghel Saligny”, unde alocăm cu 3,7 miliarde de lei mai mult, dublu și ceva față de 2023. Există un plus de 10% și la investițiile din trecut. Finanțăm masiv toate prioritățile Guvernului: capitalul uman din Educație, noi unități moderne în Sănătate, dezvoltarea infrastructurii, protejarea mediului și modernizarea condițiilor de trai în comunitățile rurale. Toate sunt nevoi reale ale țării și răspund așteptărilor românilor.
Repet, nu vor exista creșteri de taxe în 2024, majorarea de venituri fiind exclusiv efectul multiplicării economice a investițiilor și, evident, a luptei contra evaziunii. (…) Avem un buget sustenabil, investițiii de peste 7% din PIB, mai mari decât deficitul bugetar programat la 5%, iar inflația va continua să scadă. Am văzut cu toții că, în luna noiembrie, este deja 6,7%. Ținta noastră pentru 2024 este să scadă sub 5%, adică la jumătate din momentul când am preluat mandatul de premier.
În paralel, continuăm reducerea cheltuielilor statului. Săptămâna aceasta, am discutat reorganizarea a șase ministere, săptămâna viitoare vom continua cu restul. În final, vor rămâne mai puține instituții, cu puncte unice de avizare a documentelor, reducând astfel birocrația. Important este să ne atingem obiectivele și pe 2023. (…)
Am lăsat la final salariul minim pe 2024, care va crește cu siguranță. Propunerea noastră este de 3.700 lei de la 1 iulie, ca să asigurăm cele șase luni de predictibilitate mediului de afaceri. Până atunci, păstrăm facilitatea de 200 lei scutiți de taxe din salariul minim brut”, a detaliat Marcel Ciolacu.