Sursă foto: Facebook/Tánczos Barna
Sursă foto: Facebook/Tánczos Barna

Tanczos Barna, fost ministru al Mediului în vremurile în care formațiunea din care face parte, UDMR, se afla (încă) la guvernare, a anunțat că membrii partidului susțin comasarea alegerilor programate anul viitor.

Potrivit declarațiilor făcute de acesta la B1 TV, UDMR vrea schimbarea calendarului, propunând ca alegerile prezidențiale să se desfășoare „în jurul alegerilor locale sau împreună cu localele”.

Anul viitor, românii sunt așteptați la urne pentru a vota la alegerile europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale – în două tururi. Și, aparent, de ceva timp a fost stabilită data alegerilor locale și europarlamentare.

Astfel, data alegerilor europarlamentare a fost stabilită pentru data de 09 iunie 2024, în timp ce alegerile locale se vor desfășura pe 29 septembrie 2024.

Prevederile legale actuale, după analiza făcute de juriștii noștri, nu permit comasaraea alegerilor prezidențiale cu parlamentarele și nici acele decalări despre care s-a tot vorbit, motiv pentru care noi am depus un proiect de lege care ar flexibiliza organizarea prezidențialelor.

Acest lucru ar fi posibil dacă se aprobă acest proiect de lege al UDMR ca alegerile prezidențiale să se organizeze cumva după modelul american, adică să se organizeze înainte de sfârșitul mandatului actualului președinte al României și, între timp, lucrurile merg mai departe, mandatul se termină la timp, dar înainte de sfârșitul mandatului alegerile se organizează.

Acest lucru ar permite ca prezidențialele din 2024 să fie organizate în acelasi timp cu localele. (…) Propunerea noastră ar fi sau posibilitatea ar fi ca alegerile prezidențiale să se organizeze undeva în jurul localelor sau împreună cu localele și atunci am scuti de un efort bugetar, am avea mai puține alegeri, acțiuni de votare.

Cu acest lucru ar fi probabil de acord și celelalte partide pentru că practic toată lumea a recunoscut că alegătorii vor fi obosiți de cinci runde de alegeri dacă ele se vor organiza separat. Și politcienii de la nivel local, național, și europarlamentarii, și organizațiile politice trebuie să depună un efort uriaș anul viitor”, a explicat deputatul Tanczos Barna, pentru sursa citată.

Articolul precedentDoi primari din PNL au intrat în PSD Gorj
Articolul următorCiolacu: „O să facem un buget noaptea, ca hoții”