Parlamentul Ungariei a aprobat marți, 14 decembrie, o lege prin care marile lanțuri comerciale străine sunt obligate să doneze persoanelor nevoiașe alimentele care expiră în 48 de ore, relatează agenția EFE.
De asemenea, conform noii legi, pentru hipermarketurile străine cu o cifră de afaceri anuală de peste 273 de milioane de euro, taxa specială pe venituri a crescut la 2,7%, față de 2,5% în prezent.
Noua lege are rolul de a diminua risipa de alimente
Legea votată de Parlamentul Ungariei va afecta lanțurile comerciale precum Lidl, Penny Market, Auchan, Spar sau Tesco. Hipermarketurile străine vor trebui să predea în fiecare zi Centrului de Recuperare a Alimentelor produsele alimentare care expiră în următoarele două zile. Excepție sunt produsele de panificație, care au din momentul producerii o dată de expirare de mai puțin de 48 de ore.
Totodată, actul normativ nu va afecta cele trei mari lanțuri comerciale ungare, respectiv CBA, COOP și Real. Cifra lor de afaceri este sub plafonul stabilit de actul normativ. Legea va intra în vigoare din 1 ianuarie 2022, iar astfel se va diminua risipa de alimente. Site-ul de știri Telex susține că această lege prin care lanțurile comerciale sunt obligate să doneze alimentele care urmează să expire ar putea fi neconstituțională.
Risipa de alimente, o problemă la nivel global
În Ungaria sunt aruncate anual peste 1,8 milioane de tone de alimente, potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. De asemenea, la nivelul Uniunii Europene sunt aruncate circa 90 de milioane de tone.
Conform estimărilor ONU, în fiecare an românii aruncă la gunoi o cantitate de 1,35 de milioane de tone de hrană. E vorba de mâncarea gătită ce este aruncată din gospodăriile românilor. Chiar dacă în 2016 a fost adoptată o lege privind diminuarea risipei alimentare în România, specialiștii sunt de părere că legislația este ineficientă deoarece se adresează doar operatorilor economici și nu populației.
Conform datelor ONU, 931 de milioane de tone de mâncare au fost risipite la nivel mondial în 2019. Mai mult, în același an, aproape 700 de milioane de oameni erau afectați de foame, iar 3 miliarde nu își permiteau să aibă o alimentație sănătoasă.
S-a lansat o aplicaţie mobilă românească pentru combaterea risipei de alimente