Arhiepiscopia Tomisului reacționează după ce Tribunalul Constanța a menținut decizia Judecătoriei, instanța care a dispus desființarea „lucrărilor de construcție realizare fără autorizație de construire” la Biserica Izvorul Tămăduirii, și cere găsirea de soluții pentru comunitate, „nu demolări și interdicții”, anunță presa locală. Mai mult, potrivit minutei Judecătoriei Constanța, instituția Primarului municipiului Constanţa a fost autorizată să „desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire la imobilul situat în Constanţa, bulevardul Tomis nr. 322, zona Macul Roşu, jud. Constanţa, în caz de neexecutare a obligației în termenul acordat“. Precizăm că procesul dintre Primăria Constanța și Arhiepiscopia Tomisului a fost deschis în luna aprilie 2020, când primar era social democratul Decebal Făgădău.
Mai mult, Arhiepiscopia Tomisului a precizat, prin intermediul unui comunicat transmis de Biroul de presă, că se află în dialog cu municipalitatea pentru găsirea unei soluții, dar nu a ezitat să trimită săgeți spre decizia instanței, chiar dacă a vrut să dea de înțeles că Biserica va respecta legea.
„Referitor la decizia de demolare a lăcașului de cult al parohiei „Izvorul Tămăduirii”, Arhiepiscopia Tomisului precizează: Juridic vorbind, și deciziile definitive pot fi atacate pe căi excepționale. Vom gândi care este cea mai bună cale. Dincolo de aceasta, suntem în continuare în dialog cu Primăria pentru găsirea unei soluții, pentru că nici Primăria nu dorește să-și lege numele de o asemenea demolare.
În fond, nu se pune problema de demolare ci de relocare a unui locaș temporar de cult al Parohiei „Izvorul Tămăduirii”, căruia până acum nu i s-a găsit un loc potrivit”, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.
Mai mult, aceștiau au ținut să sublinieze faptul că Biserica va respecta legea, „dar legea nu poate fi împotriva interesului general al comunității”.
De altfel, aceasta nu este singura biserică din „ograda” lui ÎPS Teodosie care nu are autorizație de constucție. Biserica Sf. Haralambie din Constanța, nu numai că a fost construită fără autorizație, însă nu se încadrează nici în normele PSI de siguranță, terenul pe care s-a construit aceasta având, la rândul lui, un statut nedefinit, nefiind reglementat legal de către Primăria Municipiului Constanța.