Doi inspectori din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (ANAF) Constanța, reținuți luna trecută în urma unui flagrant pentru mită, într-un dosar intrumentat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, au ajuns la un acord cu procurorii.
Puși în fața probelor, cei doi au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, asupra cărora trebuie să decidă în final judecătorii.
Cei doi, Mihai Bușu și Stere Anagnoste, primiseră câte 4.000 de lei de fiecare de la administratorul unei societăți pe care o verificau, iar acum, conform acordului, li s-a interzis inclusiv să ocupe funcția, să exercite profesia sau meseria ori să desfășoare activitatea de care s-au folosit pentru săvârșirea infracțiunii.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a inculpaților BUȘU MIHAI și ANAGNOSTE STERE, cercetați sub control judiciar, la data faptelor inspectori în cadrul A.N.A.F. – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: la data de 18 octombrie 2021, inculpatul Bușu Mihai, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins pentru sine și pentru colegul său Anagnoste Stere, sume de bani cuprinse între de 4.000 și 5.000 lei, de la administratorul unei societăți comerciale (martor în cauză). Concret, banii respectivi ar fi fost pretinși pentru ca, în urma controlului fiscal pe care îl realizau cei doi inspectori, aceștia să formuleze concluzii care să nu determine declanșarea unui control de fond la societatea omului de afaceri.
În același context, la data de 19 octombrie 2021, cei doi inspectori A.N.A.F. ar fi primit printr-un intermediar, în plicuri distincte, câte 4.000 lei de fiecare, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.În prezența avocaților, cei doi inculpați a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- trei ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de trei ani și interzicerea pe o perioadă de doi ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii”, au transmis procurorii anticorupție.