sursă foto: DNA

Doi inspectori din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (ANAF) Constanța au fost reținuți pentru mită într-un dosar intrumentat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, în urma unui flagrant.

Acțiunea s-a desfășurat miercuri, 19 octombrie, când cei doi inculpați – Mihai Bușu și Stere Anagnoste, au primit câte 4.000 de lei de fiecare, după ce, cu o zi în urmă solicitaseră aceste sume de la administratorul unei societăți pe care o verificau în această perioadă.

Ambii inspectori au ștate vechi de plată în cadrul ANAF Constanța, însă se pare că veniturile cinstite nu le-au fost suficiente. Despre unul dintre aceștia – Mihai Bușu, se bănuia de ani buni că încalcă legea, în 2004 fiind verificat în urma unor sesizări depuse la Autoritatea Națională de Control și la Garda Financiară Constanța. La acel moment, se arăta într-un comunicat că „au mai existat suspiciuni referitoare la faptul că, în timpul controalelor efectuate de comisarul Bușu Mihai, acesta solicită bani și alte bunuri în schimbul trecerii cu vederea a neregulilor constatate, că inventează nereguli în activitatea agenților economici controlați, în scopul de a solicita diverse avantaje în favoarea sa, precum și că solicită taxă de protecție agenților economici.

Toate aceste aspecte au fost verificate, Autoritatea Națională de Control înaintând cazul Parchetului Național Anticorupție, pentru elucidare. Aceleași aspecte au fost sesizate, printr-un memoriu, Gărzii Financiare – Comisariatul Regional Constanța, (…) memoriu ce a fost înaintat către Parchetul Național Anticorupție – Serviciul Teritorial Anticorupție Constanța. Urmare tuturor verificărilor efectuate, Autoritatea Națională de Control a transmis Raportul final de control către Parchetul Național Anticorupție, ținand cont că acest caz se află în cercetare la această institutie din luna februarie a.c., în urma unei alte sesizări, precum și de faptul că aspectele constatate cu ocazia prezentei verificări impun continuarea cercetarilor”.

În toți acești ani se pare că Bușu și-a continuat activitatea, fără probleme. Între timp, Parchetul Național Anticorupție nici nu mai există, fiind transformat în Direcția Națională Anticorupție, iar Bușu și colegul său au devenit, oficial, inculpați, cu „precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Oficial, cei doi sunt acuzați de luare de mită:

La data de 18 octombrie 2021, inculpații Bușu Mihai și Anagnoste Stere, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins pentru fiecare, sume de bani cuprinse între de 4.000 și 5.000 lei, de la administratorul unei societăți comerciale (martor în cauză).

Concret, banii respectivi ar fi fost pretinși de cei doi inculpați pentru ca, în urma controlului fiscal pe care îl realizau, aceștia să formuleze concluzii care să nu determine declanșarea unui control de fond la societatea omului de afaceri.

În același context, la data de 19 octombrie 2021, cei doi inspectori A.N.A.F. ar fi primit printr-un intermediar, în plicuri distincte, câte 4.000 lei de fiecare, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, se arată într-un comunicat al DNA.

Articolul precedentDan Vîlceanu s-ar duce tot cu Florin Cîțu la Cotroceni
Articolul următorMedicul Virgil Musta cere lockdown pentru stoparea pandemiei