Ministerul Educației solicită clarificări în privința testării pe bază de salivă

Se dorește ca acestea să poată fi efectuate, acasă, de fiecare dintre părinții elevilor, pentru „fluidizarea procesului de screening”, având în vedere că acestea urmează să fie efectuate de două ori pe săptămână, lunea și joia.

Ministerul Educației a solicitat Ministerului Sănătății clarificări în privința testării pe bază de salivă care urmează să fie făcută în școli, în perioada următoare, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației. De altfel, cererea făcută de Ministerul Educației vine în contextul în care testarea urmează să fie făcută la nivelul școlilor, de două ori pe săptămână, lunea și joia, însă numărul cadrelor medicale ce ar trebui să se ocupe de acest aspect este unul redus, față de numărul de elevi, inclusiv preșcolari, ce vor fi testați, chiar dacă testul este unul non-invaziv, pe bază de salivă.

„Ministerul Educației a solicitat Ministerului Sănătății clarificări referitoare la instrucțiunea privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în școli. Având în vedere colaborarea cu Ministerul Sănătății în gestionarea situației epidemiologice existente la nivel național pentru desfășurarea cursurilor școlare în condiții de siguranță epidemiologică, dar și instrucțiunea emisă de acest minister cu privire la administrarea testelor pe bază de salivă și, fiind vorba de elevi, inclusiv cu vârste mici”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.

Astfel, s-au cerut precizări:

1. Dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților/aparținătorilor legali. În cazul unui răspuns pozitiv, acest lucru ar fluidiza foarte mult procesul de screening, având în vedere faptul că fiecare părinte este responsabil pentru sănătatea propriului copil, sprijinind astfel și obiectivul principal – consolidarea prevenției;

2. Dacă testele pe bază de salivă administrate în școală impun acordul părinților/aparținătorilor legali. În cazul în care este nevoie de acest acord, Ministerul Educației adresează rugămintea de a completa cadrul legal pentru aplicarea instrucțiunii emise (elaborarea unui formular de acord pentru părinți/aparținători legali și menționarea bazei legale pentru aplicarea acestuia);

3. În condițiile în care în instrucțiune nu sunt menționați preșcolarii, se aplică sau nu se aplică instrucțiunea pentru aceștia, având în vedere faptul că testarea a fost prevăzută în toate unitățile de învățământ preuniversitar (școli și grădinițe) pentru preșcolari, elevi și toate categoriile de personal din școli și grădinițe.

Totodată, s-a cerut o opinie oficială a INSP, cu privire la criteriul pe baza căruia cursurile se desfășoară cu prezență fizică, adică cu un grad de vaccinare de minimum 60% în rândul cadrelor didactice și nedidactice, indiferent de incidența cazurilor de Covid din localități.

De asemenea, Ministerul Educației a solicitat autorităților responsabile cu achiziția și distribuirea testelor pe bază de salivă în școli și grădinițe, date și informații cu privire la termenele de livrare pentru testele ce urmează a fi administrate preșcolarilor, elevilor și tuturor categoriilor de personal, ministrul Sorin Cîmpeanu susținând săptămâna trecută că acestea vor ajunge în școli în prioada 21-25 noiembrie, iar testarea se va face de două ori pe săptămână, lunea și joia.

De altfel, reprezentanții Ministerului Educației au mai transmis că de îndată ce vor primi aceste clarificări, ele vor fi comunicate public.

Ministerul Sănătății a anunțat că testarea elevilor se va face în clasă

Articolul precedentCertificatul verde – românii verzi se simt nedreptățiți și discriminați
Articolul următorGrindeanu, despre taxa pe lux: “Tot ce se vorbește la televizor sunt povești”