Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat într-un interviu pentru Bihoreanul că în situația refacerii coaliției, fără Florin Cîțu, s-ar întoarce în fruntea Ministerului Sănătății „de dragul proiectelor”.
„Cred că sursa principală a crizei guvernamentale este premierul Florin Cîţu. O coaliţie poate funcţiona dacă obiectivele tuturor partidelor componente, chiar dacă nu se intersectează 100%, se centrează în majoritatea lor pe nevoile cetăţenilor, nu ale propriilor votanţi, în funcţie de campaniile lor interne”, a declarat Ioana Mihăilă, care a recunoscut că nu a avut întodeauna o colaborare proastă cu Florin Cîțu.
Fostul ministru a punctat câteva dintre proiectele care i-au fost întârziate, în special cele legate de campania de vaccinare. „Au fost momente în care proiectele propuse au avut susţinerea Guvernului, momente când unele proiecte au fost întârziate, de exemplu impulsionarea campaniei de vaccinare anti-Covid prin vouchere şi loteria vaccinării (eu le-am propus la sfârşitul lunii iulie), şi momente când proiectele au fost blocate sau întârziate nepermis, cum a fost cazul rectificării bugetare”, a mai spus Mihăilă, care a adăugat că a avut sprijin când a fost vorba de donațiile sau vânzările de vaccinuri, precum și când s-a decis vaccinarea la cabinetele medicilor de familie și în ambulator.
Mihăilă a demarat multe proiecte în cele opt luni la MS
Fostul ministru al Sănătății a mai spus că în perioada în care a fost la minister, în cele 8 luni, 4 ca secretar de stat, 4 ca ministru, a demarat foarte multe proiecte. „De dragul lor, pentru a le vedea continuate, m-aş întoarce ca ministru”, a mai spus Mihăilă.
Interimatul de la Ministerul Sănătății a fost preluat de Cseke Attila (Ministerul Dezvoltării), care în trecut a mai deținut acst portofoliu. De altfel, Ioana Mihăilă a apreciat faptul că MS este „pe mâna” cuiva cu experiență în domeniu, iar trecerea a fost una „lină”.
„Predarea funcţiei a fost lină, am apreciat că a preluat-o cineva care a avut experienţă în domeniu. I-am comunicat riscurile imediate – criza de imunoglobulină, surplusul de vaccinuri anti-Covid, care dacă nu se consumă trebuie donate sau vândute, modul în care am gândit flexibilitatea numărului de paturi în funcţie de evoluţia pandemiei -, toate aceste lucruri i le-am predat în bună ordine. În ce priveşte proiectele, dl Cseke a spus că este interimar şi ca atare nu doreşte să facă politici publice pe sănătate, ci doar să asigure un interimat funcţional”, a mai declarat Ioana Mihăilă.