Kelemen Hunor face apel la compromis pentru depășirea crizei politice

Momentul negocierilor pentru refacerea coaliției ar putea avea loc abia după cele două congrese, din 25 septembrie (PNL) și 2 octombrie (USR PLUS)

Liderul UDMR, Kelemen Hunor a afirmat, la RFI, că soluția politică pentru a trece de criza politică, dar mai ales cea guvernamentală este de refacere a coaliției, iar pentru asta este nevoie de un efort, pe care la caracterizat ca pe un „compromis”. Cât privește momentul la care s-ar putea relua negocierile din interiorul coaliției, liderul maghiarilor este de părere că acest lucru nu se va putea întâmpla înainte de cele două congresuri, adică nu mai devreme de prima săptămână din octombrie.

„Soluția cea mai bună sau cea mai potrivită ar fi refacerea coaliției PNL, USR PLUS și UDMR. Puteți să mă întrebați dar cum și când? La aceste două întrebări am mai puține răspunsuri, dar știu că până nu se termină congresele celor două partide, nu va fi posibilă o refacere a coaliției. După ce colegii noștri din PNL și USR vor alege președintele partidelor respective, sigur, trebuie să ne întoarcem la masa negocierilor și trebuie să facem un efort, prin compromis, prin a lăsa fiecare câte ceva, dar până atunci ar trebui să ne oprim prin declarații cu toții, ar trebui să terminăm cu această atitudine de ninja pe Facebook”, a declarat Kelemen Hunor la RFI.

E prea devreme și prea riscant o guvernare minoritară

Printre soluțiile care s-au vehiculat în spațiul public cu privire la ieșirea din criza guvernamentală a fost inclusiv ideea unei guvernări minoritare. Însă, în opinia vicepremierului, aceasta este una riscantă, fiind abia la începutul ciclului electoral. „Nu văd eu altă soluție viabilă pe termen de trei ani de zile, până la sfârșitul ciclului electoral, decât această coaliție. Dacă nu se poate, atunci trebuie căutată altă soluție, inclusiv un Guvern minoritar, cu susținere din partea celor care punctual vor dori să susțină Guvernul, dar această variantă este din punctul meu de vedere extrem de riscantă”, a declarat Kelemen Hunor, adăugând că este vorba de o perioadă de trei ani până la finalizarea ciclului electoral. „Dacă am fi cu un an înainte de alegeri, hai, mai merge, dar așa nu”, a concluzionat liderul UDMR.

Kelemen Hunor: „Atitudinea ninja de pe Facebook nu ne ajută să ieşim din criza în care ne aflăm”

Articolul precedentIoana Mihăilă ia în calcul revenirea la Ministerul Sănătății, dacă se reface coaliția
Articolul următorAUR, protest „tricolor” în Camera Deputaților