Un articol publicat de BBC și distribuit de membrii Greenpeace România atenționează asupra faptului că, la fel ca Dunărea, și Rinul a secat.
Rinul este unul dintre fluviile majore ale continentului și devine din ce în ce mai uscat. Secarea acestuia reprezintă o problemă majoră pentru omenire, dar și pentru întreprinderile care se bazează pe apele sale.
Seceta și valurile de căldură sunt consecințe directe ale arderii combustibililor fosili de către om, în ultimele două secole.
Greenpeace România: ”Reduceți emisiile, protejați apa! Acționați acum!”
”Lunile în mod normal cele mai lipsite de precipitații abia urmează. Am dereglat termostatul Pământului. Clima își iese din echilibrul care ne-a permis să ne dezvoltăm civilizațiile. Omenirea aruncă în atmosferă anual circa 40 de miliarde de tone de dioxid de carbon, gaz cu efect de seră care persistă în aer între 300 și 1000 de ani, încălzind planeta. Fiecare moleculă de CO2 pe care o emitem azi va afecta clima pentru zeci de generații”, au atenționat membrii organizației din România.
Din cauza faptului că fluviul Rin a secat, mai multe feriboturi au fost nevoite să-și întrerupă serviciile
Andre Kimpel, căpitan de vas, a transmis că, în momentul de față, fluviul măsoară 1.5 metri de apă, iar o barcă normală atinge 1.20 metri în adâncime. Prin urmare, Rinul mai are doar 30 de centimetri navigabili.
”Nu este ceva neobișnuit ca nivelul apei să scadă în această zonă. Totuși, odinioară, aici erau inundații. În acest an, seceta afectează, din ce în ce mai mult, apele râului”, a precizat căpitanul Kimpel.