Directoarea executivă a Asociației ACCEPT, Teodora Ion-Rotaru a fost amendată cu 7.000 de lei pentru depășirea numărului de 500 de participanți, cât permite legea în contextul pandemiei, la Bucharest Pride fiind prezente mii de persoane.
„Astăzi am primit prima mea amendă și sunt mândră de ea. Bucharest Pride a fost organizat de către Asociația ACCEPT la solicitarea mea, deci am fost amendată ca persoană fizică. Am încălcat cu bună știință limita de 500 de participanți pentru că noi considerăm că restricțiile impuse protestelor civice sunt neconstituționale și neadaptate actualei situații pandemice. Libertatea de întrunire nu este inferioară libertății de conștiință a cultelor religioase și nici dreptului cetățenilor de a se bucura de activități culturale. Am ieșit în stradă pentru a ne apăra libertatea de întrunire, libertatea de exprimare și ne-am asumat consecințele. Vom contesta în instanță această amendă și avem încredere că ne vom găsi dreptatea în fața judecătorilor constituționali. Astăzi Jandarmeria și-a făcut datoria, a protejat participanții la marș și era normal să ne amendeze. În instanță vom critica măsurile adoptate de Guvern, nu doar sancțiunea contravențională aplicată justificat de Jandarmerie”, au declarat Teodora Ion-Rotar pe pagina oficială de Facebook a Asociației ACCEPT.
De altfel, chiar după ce Primăria București și-a dat acceptul cu privire la organizarea acestui eveniment, în limita celor 500 de persoane, așa cum prevede HG 795/2021, cei de la Asociația ACCEPT au postat pe pagina lor de Facebook că solicită Prefecturii București „să permită accesul tututor participanților”. Conform ACCEPT, 10.000 de persoane au participat sâmbătă, la cea de-a 16-a ediție a Bucharest Pride.
„Marșul Normalității” a precedat Bucharest Pride
Înaintea marșului comunității LGBTI a avut loc evenimentul contestatarilor acestora, „marșul normalității”, organizat de Noua Dreaptă, cu unii participanți îmbrăcați în portul popular, alții purtând icoane sau pancarte anti-LGBTI, dar și împotriva persoanelor publice care susțin această comunitate.
Mesajele înscrise pe pancarte erau: „NU LGBT”, „NU promovării ideologiei de gen”, „Stop parteneriatelor, căsătoriilor, adopţiilor homosexuale”, „Strămoşii s-au jertfit pentru România mare, nu pentru căsătorii homosexuale”. Printre persoanele publice acuzate că sprijină comunitatea LGBT se află europarlamentarul Dacian Cioloș, dar și Excelența Sa, ambasadorul britanic la București, Andrew Noble.
Marșul Bucharest Pride se desfășoară în România din anul 2004, iar din 2005 include și o paradă. Ca o contramanifestație, din 2005 a apărut și „Marșul Normalității”.