București, Călărași, Ialomița, Pitești sunt câteva dintre orașele din Muntenia care se confruntă cu înmulțirea rapidă a porumbeilor. Păsările sunt lăsate libere în tot orașul, în trafic pot crea probleme reale, iar oamenii le pun hrană pe stradă, în ideea că fac o faptă bună.
În realitate, porumbeii transmit multe boli, mai ales prin excrementele care ajung peste tot, avertizează medicii veterinari.
„Porumbeii transmit bacterii care pot face praf organismul uman. Puțini oameni știu asta. Par drăguți, dar excrementele lor sunt acide și pot transmite salmoneloza, chlamydia, zoonoza. Oamenii ar trebui să nu le mai lase hrana exact în mijlocul orașului, iar autoritățile să ia măsuri în sensul ăsta”, a menționat pentru Ziarul de Investigații(zin.ro), Marius Asaftei, medic veterinar în cadrul unei clinici private din București.
Pericolul „gingaș” din Muntenia. Timișoara, primul oraș din țară care a interzis hrănirea porumbeilor
Consiliul Local a adoptat un regulament care prevede sancțiuni de până la 200 de lei pentru cei care hrănesc porumbeii pe stradă. S-a ajuns la această decizie pentru a se proteja populația, motivează Primăria Timișoara.
La Călărași e liniște. La numărul pentru relații cu publicul intră faxul
Fotografia de mai sus a fost surprinsă, în centrul orașului Călărași, la ora 15.00. Porumbeii sunt peste tot, aproape intră în ochii trecătorilor. Reprezentanții Primăriei Călărași nu au putut fi contactați, pentru a spune ce măsuri iau în acest sens, deoarece la numărul afișat pentru relații cu publicul intră faxul. Purtătorul de cuvânt nu are trecut un număr mobil, așa cum procedează celelalte instituții publice și îngreunează accesul la informațiile de interes public. Menționăm că o solicitare de informații de interes public se face și verbal, iar pentru asta nu este obligatorie calitatea de jurnalist.
Franța a reușit să elimine porumbeii cu ajutorul prădătorilor. Mai exact, s-au folosit de șoricari și de șoimi pentru a alunga proumbeii de pe cele mai înalte clădiri din Paris.
De ce animalele și păsările au invadat spațiul oamenilor
În fapt, problema urșilor și a păsărilor care au invadat spațiul oamenilor este creată de erorile umane. Nu avem educația necesară pentru iubirea față de animale, iar tăierile necontrolate de păduri, hrana în mijlocul orașelor, au derutat mai multe specii.
Dacă în alte state din UE se studiază la școală educație pentru protecția animalelor, România abia a reușit să emită o Ordonanță de Urgență care prevede împușcarea urșilor periculoși.