datele, PSD, Partidul Social Democrat
PSD Foto: Facebook

Chiar dacă Liviu Dragnea nu și-a arătat încă intenția de a reveni în politică decât după ce va găsi răspunsuri la două întrebări, dacă mai are cu cine și pentru cine, atât instanța, cât și statutul PSD îi interzic acestuia să mai dețină o funcție publică, cel puțin pentru o perioadă.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea a afirmat la Digi 24 că va trebui respectată decizia instanței, mai mult, că „ar trebui întrebat, în primul rând, domnul Dragnea dacă şi-ar dori sau nu” să fie membru. Însă cum statutul interzice acest lucru, ce rost își mai are o astfel de întrebare?

„O instanţă s-a pronunţat asupra condamnării domnului Liviu Dragnea şi s-a pronunţat şi astăzi asupra liberării domnului Dragnea. Atunci trebuie să respectăm şi să privim echidistant deopotrivă ambele decizii şi să respectăm decizia de astăzi a instanţei. Cred că rudele, prietenii, cei care i-au rămas apropiaţi, foarte mulţi membri din PSD sunt fericiţi că Liviu Dragnea a ieşit astăzi din închisoare”, a declarat Radu Oprea, la Digi 24.

Totodată, acesta a reamintit faptul că în statului PSD, cel aprobat în august 2020, când a fost ales Marcel Ciolacu, Dragnea nu poate fi membru. „ Din punct de vedere al PSD, partidul e reglementat de un statut care astăzi, în conformitate cu felul în care domnul Dragnea este într-o liberare condiţionată, nu poate fi membru PSD. Aşa spune statutul formaţiunii. Cred că ar trebui întrebat, în primul rând, domnul Dragnea dacă şi-ar dori sau nu. Din ceea ce am văzut în spaţiul public, din ceea ce a apărut din partea celor apropiaţi de domnia sa, nu a reieşit o astfel de situaţie că ar dori să revină în PSD, într-un timp foarte scurt”, a mai spus Radu Oprea.

Ce spune statutul PSD

Potrivit Art. 23 din Statutul PSD, nu pot fi membri ai Partidului Social Democrat: (1) Persoanele lipsite de drepturi electorale, cu excepţia celor precizate la Art. 13; (2) Persoanele cărora le este interzisă, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor politice sau cetăţeneşti sau, prin Constituţie sau lege, le este interzisă asocierea politică; (3) Persoanele care au suferit condamnări pentru trădarea intereselor ţării, pentru infracţiuni săvârşite cu violenţă sau pentru alte fapte antisociale grave; (4) Persoanele compromise moral şi politic; (5) Persoanele care promovează violenţa, ideologia fascistă, anarhismul, rasismul, şovinismul, separatismul etnic sau teritorial şi orice alte idei ori acţiuni extremiste sau contrare intereselor naţionale, drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

Marcel Ciolacu, reacții la acuzațiile lui Dragnea

Într-o postare făcută pe Facebook, actualul președinte al PSD, Marcel Ciolacu nu a vrut să comenteze acuzațiile lui Dragnea. „Nu voi comenta declarațiile domniei sale. Este o persoană privată și are tot dreptul să își exprime opinii personale”,  a scris Ciolacu, care a adăugat că a fost o perioadă grea și „cu siguranță acum are nevoie de liniște”. Mai mult, acesta a ținut să precizeze că obiectivele viitoare ale „noului PSD” vizează problemele reale ale românilor, adică scăderea nivelului de trai, creșterile de prețuri, înghețarea salariilor și pensiilor, precum și dezastrul în accesarea fondurilor europene.

Dragnea se consideră „deținut politic” într-o Românie amanetată

Articolul precedentPericolul „gingaș” din Muntenia. Vrem să ucidem urșii și distrugem toate habitatele
Articolul următorSecretarul general al Primăriei Deva, în arest preventiv