Foto: Buletin de București

Ion Rădoi, președintele USLM, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, potrivit unui comunicat de presă transmis de DNA. Acesta este acuzat de e folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, în formă continuată, și două fapte de șantaj.

Potrivit procurorilor DNA, pentru a obține prelungirea dreptului de a folosi spațiile comerciale de la metrou, Rădoi „ar fi organizat și demarat acțiunea de protest din 25/26 martie 2021, care a avut ca și consecință blocarea circulației trenurilor din subteran pe durata aproape a întregii zile de 26 martie 2021, fapt ce a generat dificultăți în realizarea transportului suprateran, în condițiile stării de alertă. Ar fi coordonat angajații Metrorex și membri ai USLM, unii cu funcții de conducere, prezenți la protestul ilegal, păstrând legătura cu aceștia pe toată durata desfășurării lui”.

De asemenea, „ ar fi cooptat la protestul suprateran de la Metrou comercianți, beneficiari ai spațiilor în litigiu, aflați sub coordonarea celuilalt inculpat. Ar fi determinat angajații de la Metrorex prezenți la locul de muncă să-și întrerupă programul, pentru a participa la acțiunile de împiedicare a demolării spațiilor comerciale și implicit pentru a nu respecta ordinele date de Directorul General al Metrorex. I-ar fi determinat pe ceilalți lideri de sindicat să mobilizeze salariați aflați la serviciu care să participe la acțiunile de împiedicare a demolării spațiilor comerciale”, se arată în comunicatul DNA.

Pe perioada cât se află sub control judiciar, Rădoi are de respectat o serie de obligații: să nu iasă din țară, să nu se deplaseze la sediul USLM, respectiv Sindomet Servcom, să nu desfășoare activitatea de președinte de lider de sindicat al USLM, în exercitarea căreia a săvârșit faptele reținute în sarcina sa, precum și interdicția de a deține, folosi sau purta arme.

Ancheta procurorilor de la DNA are loc în contextul în care în luna aprilie Metrorex a început demolarea spațiilor comerciale din metrou pe care le-a administrat sindicatul condus de Ion Rădoi, care încasa 75% din chirii. După ce Metrorex a făcut anunțul cu privire la demolarea acestor chioșcuri, a doua zi sindicaliștii nu au permis garniturilor să plece, motiv pentru care transportul în comun de suprafață a fost suprasolicitat. De altfel, la acel moment, ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a depus plângere penală la DNA, în care îi acuza pe  protestatari de zădărnicirea combaterii bolilor, abuz în serviciu, trafic de influență și șantaj.

Sindicalistul Rădoi, la audieri la DNA

Articolul precedentLiviu Dragnea e un om liber. Decizia Tribunalului Giurgiu e definitivă
Articolul următorCâți oameni au murit cu adevărat din cauza virusului Covid? Legătura dintre raportarea deceselor și puterea de a spune „ NU ȘTIM”