Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Copiii abuzați de părinți și mamele minore sunt un fenomen îngrijorător în România, țara noastră fiind fruntașa Europei la aceste două capitole. Unul din doi copii din România este supus unei forme de abuz, 41,5% dintre copii aflându-se în risc de sărăcie sau excluziune socială, avertizează Asociația Salvați Copiii, care precizează că aceasta este cea mai mare rată din Uniunea Europeană. Potrivit raportului publicat de „Asociația Salvați Copiii”, copiii români sunt cei mai expuși sărăciei și excluziunii sociale din întreaga Uniune Europeană. Practic, 4 din 10 copii sunt afectați de izolare socială și educaționala, fiind lipsiți de condiții de trai decent, potrivit presshub.ro.

Județul Iași este unul dintre județele unde există un număr mare de mame minore.

Psihologii ieșeni afirmă că un copil provenit din familii sărace este expus la numeroși factori de risc,  în ceea ce privește incluziunea socială și educațională, minorul fiind lipsit de oportunități atunci când va deveni adult.
Potrivit psihologilor, un copil provenit din medii socio-economice sărace, este predispus la numeroși factori de risc în ceea ce privește incluziunea socială și educațională dar și în ceea ce privește viitorul lui ca adult. O altă categorie de risc este reprezentată de mamele minore, care sunt abandonate de către parteneri. Fetele  rămân însărcinate încă din perioada liceului, chiar din timpul gimnaziului.

„O mare parte sunt abandonate de partener, care de cele mai multe ori este tot un adolescent nepregătit de a-și asuma un asemenea rol și unele pierd chiar și sprijinul părinților, motiv pentru care multe dintre acestea renunță la studii pentru a putea avea grijă de copil sau ajung în punctul în care nu se pot descurca din punct de vedere financiar cu creșterea și educarea acestuia, dacă nu au sprijinul și ajutorul a unor persoane apropiate.”, a explicat Miruna Drobotă, psiholog.

Copiii proveniți din familii cu posibilități materiale au prima șansă de a reuși în viață


Cei mai mulți copii spun că se simt în siguranță în familie, doar un procent de 10% dintre copii preferând să părăsească familia de frica pedepselor. Din răspunsurile primite de la copii, reiese că un procent de 46 % au primit pedepse fizice.

„Este bine cunoscut aspectul prin care un copil provenit dintr-o familie fără posibilități financiare nu poate avea parte de același parcurs de dezvoltare precum un copil provenit dintr-o familie cu o situație economică mai bună, pentru că primul nu va avea acces la activități sportive sau culturale, nu va avea acces la excursii sau tabere de cultivare a unui talent sau de dezvoltare a unor abilitați și competențe. Un alt risc al copiilor crescuți în sărăcie este neșcolarizarea, care de multe este cauzată de părinții care opresc parcursul educațional al copilului pentru că este nevoie de el la treburile casnice sau pentru că la rândul lor nu au fost școlarizați și nu văd un avantaj în a avea o educație. Fără sprijin din partea comunității, acești copiii care cresc în medii defavorizate, prezintă un risc ridicat de a rămâne la vârsta adultă în același mediu și de a transmite sărăcia și următoarelor generații.”, a explicat Miruna Drobotă, psiholog.

Decizie fără precedent: Franța restricționează consumul de apă, din cauza caniculei 

Articolul precedentUn șarpe de peste un metru a pătruns într-un spital din Olt
Articolul următorLegăturile profunde dintre Franța și România în contextul războiului din Ucraina