Sursa foto: Facebook/ Emmanuel Macron

Vizita lui Emmanuel Macron în țara noastră întărește considerabil relațiile dintre Franța și România, amplificând de altfel importanța strategică pe care țara noastră o are în momentul actual.

Liderul de la Elysee a fost primit, marți seara, de premierul Nicolae Ciucă, liderul francez optând să doarmă la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Macron a avut o întâlnire informală cu soldații francezi și belgieni și a luat masa cu ei.

În discursul ținut în fața soldaților, președintele Franței a declarat că pentru a evita o agresiunea împotriva Europei, implicarea „forțelor noastre (NATO) este fundamentală.”

Miercuri, 15 iunie, Emmanuel Macron s-a întâlnit cu Iohannis la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța, unde a vorbit despre pericolul rusesc de la granițele României.

Liderul de la Elysee a dat asigurări că țara noastră poate să conteze pe „fraternitatea Franței” și cooperarea bilaterală, precizând că Summitul de la Madrid va confirma solidaritatea franceză.

„Le sunt recunoscător militarilor francezi aflați în România. Suntem mândri că suntem aici în România. Dorim să continuăm misiunea din România. Vizita mea are acest sens: avem o viziune comună privind Ucraina, privind Balcanii de Vest, privind dialogul Macedonia de Nord – Bulgaria”, a declarat Emmanuel Macron, potrivit Digi24.

Macron: „Dorim să continuăm misiunea din România”

În țara noastră au fost dislocați, de la începutul lunii martie, 800 de soldați francezi și belgieni ca parte a misiunii „Forța de răspuns NATO”, având ca rol protejarea flancului estic al Alianței Nord-Atlantice.

Reamintim că România a fost, de-a lungul timpului, un partener de încredere al Franței în interiorul blocului comunitar european, relațiile dintre cele două țări fiind foarte strânse.

De asemenea, țara noastră a sprijinit mereu propunerile interesante și importante pentru Europa venite din parteaFranței, lucru ce nu a fost trecut cu vederea de către președintele francez.  

Cei doi șefi de stat au discutat și despre aderarea României la Schengen și importanța consolidării securității Uniunii Europene prin acest lucru.

„Am exprimat încrederea că vom putea conta pe sprijinul Franței pentru deblocarea procesului de aderare a țării noastre la Schengen”, a spus liderul de la Cotroceni.

La rândul său, Macron a spus clar că Franța este alături de România și își dorește ca dosarul să avanseze.

„Dorim ca acest dosar să progreseze, să avanseze. De atâţia ani încoace Franţa este alături de România”, a afirmat președintele Franței.

Vizita lui Emmanuel Macron trimite un semnal clar cu privire la rolul României în contextul războiului ruso-ucrainean. Președintele Franeței a anunțat că cele două state au început să lucreze la un „plan ambițios” de susținere a Forțelor Navale Române, menționând faptul că România „nu este pentru Franța o țară ca oricare alta”, alianța dintre țări fiind o „prietenie” de două secole.

Citește și articolul: Președintele Franței Emmanuel Macron vine în România

Articolul precedentRecord îngrijorător: România, campioana Uniunii Europene la numărul de copii care trăiesc în sărăcie
Articolul următorDoi români au fost umiliți de angajații greci pentru că s-au dus pe plajă cu o geantă frigorifică
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.