Observator, captură video
Observator, captură video

După Colectiv, mai multe săli de spectacol au fost lăsate în paragină.

Clădirile nu au autorizaţii în caz de incendiu, iar primarii ridică din umeri, explicând că o reabilitare nu este, momentan, posibilă.

Tragedia de la Colectiv i-a convins pe numeroși edili să închide săli celebre în care, odinioară, se țineau spectacole, chit că nu exista o autorizație în caz de incendiu.

Deși închiderea a fost impusă ca o soluție de moment până la ”intrarea în legalitate”, clădirile au rămas ferecate încă din 30 octombrie 2015, data în care a avut loc incendiul din clubul Colectiv .

Alături de autorizații, clădirile ar fi putut fi modernizate, dar mai mulți primari din România dau vina pe lipsa de fonduri, așa că sălile sunt lăsate în paragină, se degradează pe zi ce trece, devenind și reale focare de infecție.

Un spectacol trist și o imagine a indiferenței: multe Case de Cultură din localităţi mai mici au fost uitate și au ajuns ruine

Un exemplu este casa de cultură din Motru, locație în care au început să crească ciuperci din parchet.

Observator, captură video

Este o locaţie, un simbol al municipiului Motru. Din păcate, în ultimii ani a fost lăsată în paragină. În următoarea perioadă vom reabilita în proporţie de 60-70% această locaţie”, a declarat Cosmin Morega, primarul din Motru.

Cândva, sala din Motru era renumită pentru spectacole cu artiști consacrați, iubiți de public.

A fost aici Maria Ciobanu, Dolănescu. Erau oameni care au trecut prin Motru şi au lăsat un semn pentru noi”, a declarat Daniel Popescu, directorul Casei de Cultură din Motru, conform Observator.

Tragedia din Clubul Colectiv a închis și Casa de Cultură din Târgu Jiu

Un alt exemplu este Casa de Cultură din Târgu Jiu, unde situație este aceeasși, deși edilul speră ca lucrările să înceapă în această vară și să fie finalizate în cursul anului viitor.

Observator, captură video

Clădirea nu mai este funcțională de cel puţin de 6 ani, iar Marcel Romanescu, primarul oraşului Târgu-Jiu a precizat că încă nu a primit autorizaţia ISU de funcţionare. De asemenea, edilul a mai menționat că locația nu mai îndeplinea condiţiile.

Aşa cum bine vedeţi este intr-o degradare accentuată. Astăzi stăm destul de bine. Avem finanţarea asigurată. Avem şi un constructor. Este o valoare destul de mare, 4 milioane de euro”, a promis edilul.

Casele de Cultură au devenit reale culturi de ciuperci. Tencuiala cade, pereții se dărâmă, iar promisiunile curg. Rămân doar amintirile cu spectacolele din trecut și mențiunea că, odinioară, clădirile erau un simbol.

Articolul precedentBucureștiul șobolanilor. Imagini video cu noua faună a Capitalei
Articolul următorPrima biserică catolică construită în Sectorul 5! Piedone: „Trebuie respectată orice religie”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time