Foto: Radio Eco Natura
Foto: Radio Eco Natura

Un pericol evitat: vor fi închise terasele din dreptul clădirilor cu fațade degradate.

Decizia aparține Consiliului General al Municipiului București. Consiliul a stabilit că nu va mai aviza funcționarea teraselor din Centrul Istoric, dacă proprietarii clădirilor degradate nu vor asigura reparații curente și consolidare pentru clădirile lor.

Proiectul a trecut cu 33 de voturi „pentru”, 18 „împotrivă” şi 2 abţineri și prevede modificarea Hotărârii din 2016 privind Regulamentul de organizare şi funcţionare a teraselor în zonele protejate şi în perimetrul Centrului Istoric Bucureşti, scrie Agerpres.

Până în prezent, avizarea teraselor era interzisă doar în dreptul clădirilor „cu faţade semnificativ degradate, cu pericol de prăbuşire a elementelor decorative, tencuieli„.

Un pericol constant: clădirile istorice, lăsate în paragină

O simplă plimbare în București demonstrează că multe clădiri istorice au fost lăsate în paragină. Acestea s-au degradat în timp, deși autoritățile au promis, în repetate rânduri, că vor începe lucrări de consolidare.

De asemenea, clădirile ar trebui să resprezinte o atracție pentru turiști, dar, din nefericire, rămân doar la stadiul de pericol constant pentru trecători.

Ce reguli noi au fost stabilite:

  • Avizarea teraselor este interzisă în dreptul clădirilor cu faţade degradate, pentru care proprietarii, persoane fizice sau juridice şi titularii dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra clădirilor nu au asigurat efectuarea lucrărilor de reparaţii curente, întreţinere, consolidare şi, după caz, reabilitarea energetică a anvelopei şi/sau acoperişului, în condiţiile legii.
  • Constatarea şi aplicarea sancţiunilor se va face de către reprezentanţii Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti, care va informa în acelaşi timp şi structura avizatoare din cadrul PMB.
  • Este permisă amplasarea de mobilier de terase, umbrele, pergole uşoare, fără elemente de fundare care să deterioreze carosabilul, precum şi amplasarea de jardiniere mobile, cu plante ornamentale verzi, fără a obtura accesul în zonă.
  • Pe perioada evenimentelor sportive este permisă amplasarea de ecrane tv în perimetrul teraselor, în scopul urmăririi evenimentelor sportive în cauză. Pe parcursul transmisiunilor sportive, se va avea grijă ca nivelul de zgomot să nu perturbe vecinătăţile imediate.
Articolul precedentCertificatul de vaccinare va fi lansat pe 1 iulie
Articolul următorPaul Stănescu susține că Florin Cîțu amenință primarii PSD cu tăierea fondurilor
Jurnalist full-time / Pesimist part-time