Alocațiile copiilor, majorate cu rata inflației, de la 1 ianuarie 2022

Potrivit OUG, acestea trebuiau să crească cu 20% de la 1 iulie 2021

Alocațiile pentru copii, „înghețate” până la finalul anului, vor crește de la 1 ianuarie 2022 cu rata inflației, în urma deciziei de marți a Comisiei de muncă a Camerei Deputaților.

„Următoarea majorare a alocațiilor o să fie în ianuarie 2022 cu rata de inflație de la acest moment. Vreau să clarific că niciuna dintre modificările realizate astăzi la comisie nu prevede micșorarea alocațiilor, așa cum a mai fost menționat în parte din dezbaterile din comisie și în spațiul public. Niciuna dintre prevederile și niciuna dintre propuneri nu se referea la micșorarea alocațiilor. Ceea ce a fost astăzi adoptat în Comisia de muncă și protecție socială confirmă punctul de vedere al Guvernului României și este ritmul de creștere al alocațiilor. A fost modificat similar cu amendamentele adoptate în Senat, indexarea de la 20% care urmă să aibă loc în iulie anul acesta cu indexarea cu rată inflației de la 1 ianuarie 2022”, a declarat Oana Țoiu, președinta Comisiei de muncă de la Camera Deputaților, la Palatul Parlamentului.

Proiectul va intră la votul plenului Camerei Deputaților miercuri, 16 iunie.

„Cinism și inimă de piatră”

Decizia a stârnit reacții din partea social democraților, care îi acuză pe cei de la Putere de „cinism și inimă de piatră”, cum i-a numit senatorul Gabriela Firea.

„Majoritatea PNL-USR din Comisia de Muncă a Camerei Deputaților și-a respins până și propria Ordonanță care prevedea creșterea în etape a alocațiilor de stat pentru copii! Alocațiile nu mai cresc în acest an!”, a fost reacția fostului edil al Capitalei, Gabriela Firea.

Totodată, PSD solicitase UDMR să renunțe la propunerile neconstituționale privind alocațiile pentru copii și să se concentreze pe punerea în aplicare a legilor în vigoare. „De asemenea, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a exprimat anterior o poziţie prin care a subliniat că acordarea diferenţiată a alocaţiilor pentru copii ar fi discriminatorie, întrucât singura condiţie pusă de Constituţie pentru a beneficia de alocaţie este de a fi copil”, mai spun social-democraţii, într-un comunicat de presă.

În acest moment, alocația de stat pentru copii este de 214 lei, în creștere de la 185, cât a fost stabilită în vara lui 2020. Înainte de acestă mărire, cea mai recentă majorare a alocației a fost în luna mai 2019, de la 84 de lei la 156 de lei. În ultimii 12 ani, alocațiile copiilor au crescut de la 42 (ianuarie 2009) la 84 de lei (iunie 2015).

Cîțu reacționează, după ce Turcan și Roman au sugerat că unii părinți cheltuie alocațiile copiilor pe alcool

Articolul precedentCorupție în fotbal! Șef al Petrolului Ploiești, condamnat pentru dare de mită
Articolul următorMoțiunea simplă împotriva lui Ghinea a picat