România a exprimat ”fără rezerve sau condiții” sprijinul pentru aderarea rapidă a Finlandei și Suediei la NATO dacă cele două state vor depune, formal, cereri de aderare, a anunțat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.  Pentru România este importantă viitoarea contribuție concretă a celor două state nordice la procesul de consolidare a posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic, a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

 Bogdan Aurescu a anunțat acest lucru sâmbătă, în prima zi a reuniunii informale a miniștrilor de externe din statele NATO, chiar la discuția miniștrilor aliați cu omologii din Finlanda și Suedia. Reuniunea are loc  la Berlin în perioada 14-15 mai 2022.

Reuniunea informală ministerială de externe a NATO de la Berlin continuă duminică, 15 mai, cu discuții despre războiul din Ucraina și pregătirea Summitului NATO de la Madrid. Summitul NATO  va avea loc în perioada 28–30 iunie 2022. Toți aliații, cu o singură excepție, au anunțat că sprijină aderarea celor două țări, Turcia fiind singurul membru NATO care a pus condiții.

Agenda discuţiilor de la Berlin, consistentă

Ministrul Afacerilor Externe va participa, sâmbătă şi duminică, la reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele membre NATO, care se va desfăşura la Berlin. Potrivit unui comunicat al MAE, agenda discuţiilor este consistentă, reuniunea fiind deosebit de importantă ca reper în pregătirea reuniunii liderilor de la Madrid, de la finalul lunii iunie. Discuţiile vor viza teme de actualitate şi interes sporit pentru Alianţă, cu accent pe deciziile anticipate pentru Summitul NATO, în special în ceea ce priveşte Noul Concept Strategic al NATO, politica „uşilor deschise”, implicaţiile agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei asupra securităţii euroatlantice şi, pe acest fond, adaptarea consistentă a posturii de descurajare şi apărare.

Aliaţii vor avea şi un schimb de opinii aplicat cu miniştrii de externe din Finlanda şi Suedia, doi dintre cei mai apropiaţi parteneri ai NATO, asupra perspectivelor celor două state de a se alătura Alianţei.

Ministrul Dezvoltării: Nu trebuie să ne fie teamă de descentralizare


Articolul precedentAlexandru Rafila: Infecţia cu SARS-COV-2 se transformă într-o viroză sezonieră
Articolul următorTrei bărbați au furat un seif cu 500.000 de lei