Ministrul Dezvoltării: Nu trebuie să ne fie teamă de descentralizare

Descentralizarea este soluţia care eficientizează multiple domenii.

Oamenii nu trebuie să se teamă de descentralizare, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. Potrivit ministrului, domeniul sportului este în cel mai avansat stadiu în prezent, din acest punct de vedere, existând un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Sportului. „Pe descentralizare avem discuţii şi un punct de vedere mai avansat pe trei domenii. Am avut mai multe discuţii cu ministrul Novak pe această temă, cu privire la descentralizarea unor activităţi, respectiv baze şi cluburi sportive, către autorităţile locale. Deci aici suntem în faza în care lucrăm la un proiect de act normativ, care va trebui aprobat de guvern şi intră în dezbatere parlamentară,” a spus ministrul Dezvoltării.

Discuții pe tema transferului cluburilor şcolare

  Ministerul Dezvoltării a purtat discuţii aplicate cu Ministerul Educaţiei,  privind posibilitatea de transfer al unor cluburi şcolare pentru copii, palate ale copiilor, care ar funcţiona mult mai eficient la nivelul autorităţilor locale. De asemenea, a existat o dezbatere şi la Ministerul Transporturilor privind spitalele CFR, conturându-se ideea de a le transfera, după evaluarea lor. Ministerul Apărării Naţionale este interesat de preluarea unui spital în Bucureşti, celelalte spitale urmând să fie transferate către autorităţi locale şi eventual către universităţile de medicină.

Cseke Attila: Cred că nu exagerez dacă spun că tot ce a fost în anii 1950-1960 nu mai corespunde azi, în anii 2020.

„Eu cred, sincer, chiar dacă se poate spune că sunt subiectiv, că descentralizarea spitalelor a adus efecte pozitive în majoritatea cazurilor şi a schimbat complet în multe privinţe infrastructura sanitară, lucru ce era mult mai greu de făcut de la nivel central. Cu tot respectul pentru Ministerul Sănătăţii, pe care l-am condus de două ori, nu există capacitate instituţională pentru aşa ceva la nivel central, capacitate care nu poate fi decât la nivel local”, a spus Cseke Attila.

El a amintit de iniţiativa sa de descentralizare a spitalelor, ca ministru al Sănătăţii, care a dus la efecte pozitive în majoritatea cazurilor, Oradea fiind un exemplu în acest sens.

„Cred că nu exagerez dacă spun că tot ce a fost în anii 1950-1960 nu mai corespunde azi, în anii 2020. Nici feroviar, nici ca acoperire medicală a acestui segment. Noi, din punct de vedere al ministerului specializat pe descentralizare, vom acorda tot sprijinul, pentru că descentralizarea este soluţia care eficientizează multiple domenii, inclusiv al spitalelor CFR, dar sunt şi alte domenii care trebuie şi merită să fie descentralizate. Nu trebuie să ne fie frică de descentralizare. Această este discuţia noastră continuă. Nu fuge nimeni nici cu clădirea, nici cu atribuţiile, care sunt astfel exercitate mai bine la nivel local, dintr-un simplu motiv: presiunea publică”, a subliniat ministrul.

Spectacol ceresc la jumătatea lunii mai

Articolul precedentLocalnicii unei comune din județul Iași au protestat față de rachetele antigrindină
Articolul următorAlexandru Rafila: Infecţia cu SARS-COV-2 se transformă într-o viroză sezonieră