Sursa foto:Facebook/UNHCR, Agenția de Refugiați ONU

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a anunțat, vineri, că de la debutul războiului dintre Rusia și Ucraina, aproape cinci milioane de persoane au decis să se refugieze în alte țări.

Mai exact, 4,79 de milioane de ucraineni și-au părăsit țara și peste 200 de mii de cetățeni străini care se aflau în Ucraina au trebuit să plece din cauza atacului rusesc, informează Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Cei mai mulți refugiați se află în Polonia, numărul lor ajungând la 2,75 de milioane de persoane. De asemenea, milioane de ucraineni și-au părăsit casele din cauza războiului, ei fiind remutați pe teritoriul Ucrainei.

51 de zile de război ruso-ucrainean. Rusia, izolată tot mai mult

Reamintim că în timpul nopții, rușii au bombardat mai multe zone de pe lângă Kiev și orașul Herson, șapte persoane fiind ucise în urma atacurilor asupra convoiului umanitar cu ajutorul căruia încercau să părăsească regiunea Harkov. Încă de la primele ore ale dimineții au sunat alarmele antiaeriene, rușii amenințând că vor recurge la bombardamente ori de câte ori armata ucraineană va ataca.

De asemenea, Kremlinul a avertizat Statele Unite și NATO că prin trimiterea de armament Ucrainei se pune „benzină” pe conflictul care durează deja de 51 de zile, ceea ce ar duce la „consecințe imprevizibile.”

Mesajul Rusiei vine în contextul în care SUA a aprobat un pachet de 800 de milioane de dolari ce include obuziere de 155 de mm, drone de apărare de coastă, vehicule blindate, dar și arme portabile antiaeriene și antitanc cu milioane de cartușe de muniție, informează Digi24.

Zelenski a fost cel care a cerut ajutor din partea președintelui american din cauza înarmării armatei rusești în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

De la debutul războiului, peste 1.000 de militari ucraineni au fost capturați de forțele ruse, informează EFE.

„Continuăm să lucrăm cu militarii (ucraineni) care s-au predat. Peste 1.000 dintre ei se află pe teritoriul Federaţiei Ruse. Marea majoritate dintre ei a fost interogată de către anchetatori”, a declarat preşedintele Comisiei de anchetă ruse, Bastrîkin, citat de TASS.

Citește și articolul: În urma violurilor și a abuzurilor sexuale monstruoase, mai multe fete și femei din Ucraina sunt însărcinate

Articolul precedentRomânia poate asigura uleiul necesar pentru consum. Ciucă: „Nu suntem în niciun fel de pericol”
Articolul următorProtest pro-Putin în Serbia. Mii de persoane au scandat „fără NATO”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.