O companie din München dezvoltă o aplicație de scanare a ochilor, cu ajutorul căreia se speră la deschiderea unei noi ere de testare a coronavirusului, relatează Reuters. Această scanare a ochilor durează doar trei minute pentru a identifica purtătorii bolii și are o rată de depistare de 95%, potrivit Wolfgang Gruber, directorul general al Semic RF.
Aplicația, dezvoltată împreună cu specialiști americani, se află în așteptarea aprobării, și speră să fie lansată până la sfârșitul lunii viitoare, spune Gruber.
Această nouă variantă de testare a Covid se realizează prin folosirea unei fotografii a ochiului făcută cu un smartphone și identificarea virusului printr-o inflamație simptomatică numită „ochi roz”.
„Am reușit să izolăm COVID-19 de peste două milioane de nuanțe diferite de roz”, a spus Gruber pentru Reuters. El spune că aplicația, deja testată pe peste 70.000 de persoane, poate procesa până la un milion de scanări pe secundă și opțiunea de a extinde capacitatea în continuare – permițând potențialilor să revină la evenimente de participare în masă, cum ar fi concerte și meciuri de fotbal.
„Îți iei aplicația, iei o fotografie cu ambii ochi, o trimiți pentru evaluare și apoi poți avea rezultatul evaluat stocat ca un cod QR pe smartphone-ul persoanei testate”, a mai adăugat Gruber.
Aplicația, destinată companiilor
Într-o primă fază, această aplicație se va adresa companiilor și utilizatorilor comerciali, costul „Eye Scan” fiind de aproximativ 480 de euro pe lună, urmând ca apoi să fie lansată și pe „persoană fizică”.
Testul de referință pentru diagnosticul specific de Covid, cunoscut sub denumirea de ARN viral SARS-CoV-2, utilizează metoda Real Time PCR (RT-PCR) evidențiind virusul prin tehnici de amplificare a materialului genetic viral. Probele recoltate sunt exsudat nazofaringian și faringian, iar un rezultat pozitiv indică prezența în proba analizată a ARN-ului SARS-COV-2, fiind sugestiv pentru diagnosticul Covid.