Rafila acuză încercarea de politizare a INSP

Specialiștii de aici nu au acceptat indicatorii propuși de secretarul de stat, Andreea Moldovan

Deputatul PSD, medicul Alexandru Rafila acuză că ministrul demis al Sănătății, Vlad Voiculescu a încercat politizarea Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), după ce specialiștii de aici nu au fost de acord cu indicatorii pentru carantinare propuși de fostul secretar de stat, Andreea Moldovan, în ordinul privind noile criterii de carantinare, ordin care între timp a fost revocat de premierul Cîțu.   

„Înțeleg perfect ce vrea să spună acest ordin. Trebuie să vă spun o mică poveste din spatele acestui ordin. El a fost discutat mai pe larg în data de 23 martie cu colegii de la Institutul Național de Sănătate Publică. Acești indicatori nu au fost agreați de colegii de la INSP, pentru că nu pot fi calculați”, a declarat, miercuri seara, la Digi24, medicul Alexandru Rafila, în opinia căruia ignorarea opiniei INSP „nu este un lucru corect”.

Ministrul a schimbat condițiile de concurs

Acuzațiile făcute de reprezentantul României la OMS sunt destul de grave, căci potrivit acestuia, după obiecțiile primite din partea INSP, Vlad Voiculescu ar fi schimbat condițiile de concurs pentru ca unul dintre consilierii săi să poată ocupa poziția în INSP, astfel încât să poată deține un control politic asupra Institutului.

„Tărășenia asta are și o continuare sau ar fi avut și o continuare, pentru că după ce colegii de la INSP au avut obiecții referitoare și la acest ordin, și la alte poziții ale Ministerului Sănătății – obiecții profesionale, repet, nu obiecții subiective – s-a încercat politizarea INSP. Dl.ministru a schimbat și pot să vă pun la dispoziție documentele semnate de dl. ministru mai multe ordine prin care a modificat condițiile de concurs, încât unul dintre consilierii lui să poată să ocupe această poziție. A anulat comisia de concurs, a modificat și condițiile legate de organizarea concursului, în scopul de a genera un control asupra INSP, care era un control politic, nu era vorba de un control profesional”, a afirmat la Digi24 Alexandru Rafila.

Orban: „Evident, tot USR PLUS trebuie să desemneze un ministru”

Articolul precedentAlin Nica: „În loc de scuze, Raed Arafat ar trebui să își prezinte demisia”
Articolul următorO companie din Germania dezvoltă o aplicație pentru testarea Covid