Sursa foto: Antena 3

România nu va reveni la stagiul militar obligatoriu, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Ministrul a mai explicat că o astfel de măsură ar fi prea costisitoare și nu ar fi practică, în condițiile în care în prezent se merge pe armate profesioniste.

„În niciun caz nu se va reveni la stagiul militar obligatoriu. Nu este nici practic. Astăzi se merge pe armate profesioniste. Mi se pare că o parte – şi nu este propagandă, avem chiar informaţii oficiale – cea mai importantă parte a trupelor ruse care s-au împiedicat în Ucraina sunt formate din tineri fără pregătire militară. Sunt noi, au venit acum şi nu reprezintă un avantaj pentru armata rusă în acest moment”, a explicat Vasile Dîncu.

Potrivit ministrului Vasile Dîncu, stagiul militar obligatoriu ar presupune cheltuieli imense. „Într-o generaţie de 200.000 de oameni într-un an, nici economic nu poţi să susţii un asemenea efort”, a spus ministrul.

Vasile Dîncu a mai precizat că în cazul unei mobilizări nu pot fi chemate toate persoanele între anumite vârste, dacă nu au făcut pregătire militară. El a spus că nu se pune problema mobilizării tuturor persoanelor cu vârste între 18 și 60 de ani, în cazul ipotetic al izbucnirii unui conflict.

Legile din domeniul apărării vor fi modificate

„Nu poți mobiliza decât oamenii mobilizabili – cei care au făcut pregătire militară. Numai ei pot fi mobilizați. Dacă ar fi un conflict, atunci se pune la punct industria, administrația, și cei care nu au făcut armata pot ocupa un loc în economie, dar nu poți să îi mobilizezi în armată”, a declarat ministrul.

Legile din domeniul apărării trebuie modificate, deoarece unele au fost elaborate înainte de aderarea României la NATO, a mai adăugat Vasile Dîncu.

„CSAT a stabilit că vom face un pachet de legi pe care le vom aduce în procedură de urgență, dar nu prin ordonanță. Vor ajunge în dezbaterea coaliției, le vom trimite la Parlament și acolo se va discuta. Așa este normal, este un pachet foarte important pentru România”, a spus el.

Pachetul conține 3 legi,  respectiv legea privind managementul situației de criză, legea privind cibersecurity și modificări la legea apărării, care include și mobilizarea populației și a economiei.

iVasile Dîncu: Dacă Moscova nu va fi oprită acum, stabilitatea statelor din vecinătatea estică este ameninţată

Articolul precedentSUA va acorda noi ajutoare Ucrainei
Articolul următorUniunea Europeană a stabilit noi sancțiuni împotriva Rusiei