Sursa foto: financialintelligence.ro
Sursa foto: financialintelligence.ro

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a declarat, luni, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, că Kievul şi alte mari oraşe din Ucraina au fost lovite, nediscriminatoriu, de rachetele ruseşti. Toate acţiunile arată gravitatea situaţiei din Ucraina, a mai subliniat Vasile Dîncu.

”Dacă Moscova nu va fi oprită acum, stabilitatea statelor din vecinătatea estică este ameninţată”, a precizat Vasile Dîncu. Ministrul Apărării a mai subliniat faptul că Uniunea Europeană trebuie să facă mai multe eforturi pentru creşterea rezilienţei acestor state.

Securitatea europeană, euroatlantică şi în mod particular a celor din prima linie, inclusiv România, are nevoie de consolidarea pe baze permanente a posturii NATO de descurajare şi apărare, în special pe Flancul de Est şi la Marea Neagră, a mai declarat ministrul Apărării.

”România este determinată să facă mai multe, suntem hotărâţi să creştem bugetul pentru forţele armate de la 2% la 2,5%”, a spus Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării a declarat că Kievul şi alte mari oraşe au fost lovite, nediscriminatoriu, de rachetele ruseşti. ”Blocuri de locuinţe, şcoli, spitale au devenit ruine. Joi noaptea, trupele ruse au atacat cea mai mare centrală nucleară din Europa, la Zaporojie, provocând un incendiu la o clădire administrativă care, din fericire, a fost stinsă. Toate aceste acţiuni inumane ne arată gravitatea situaţiei din Ucraina”, a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul Vasile Dîncu a mai menţionat că atacurile asupra principalelor centre urbane sunt crunte şi îndreptate inclusiv împotriva civililor. Potrivit ministrului Apărării, aceste acțiuni au rolul de intimidare a populaţiei. Diplomaţia trebuie să redevină principalul instrument pentru rezolvarea situaţiei, a precizat Vasile Dîncu.

”Au existat până acum două runde de negocieri între delegaţiile Ucrainei şi Federaţiei Ruse. Guvernul de la Kiev a transmis că, în urma discuţiilor, nu au fost înregistrate progrese semnificative, dar a fost totuşi crearea de coloane umanitare, fiind anunţată şi a treia rundă de negocieri. Sperăm ca dialogul dintre cele două părţi să continue şi să ducă la încetarea focului şi la retragerea trupelor ruse”, a mai spus ministrul Apărării.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a declarat, luni, că războiul ce durează de 12 zile a lăsat în urmă ruine și suferință, precizând că peste 1,5 milioane de oameni au ales să fugă din Ucraina.

Oficialul a anunțat că România va înființa un hub umanitar, cu sprijinul Comisiei Europene, prin care toate donațiile internaționale să ajungă la ucraineni, menționând, de la altfel, că țara noastră a trimis guvernului de la Kiev echipamente militare și muniții pentru a lupta împotriva armatei rusești.

Vasile Dîncu: „România a trimis Ucrainei muniţii și echipamente militare”

Articolul precedentCancelarul german Olaf Scholz: Importurile din Rusia sunt esențiale
Articolul următorÎncepe procesul de aderare la Uniunea Europeană al Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei