Consiliul Uniunii Europene
Consiliul Uniunii Europene. Sursa foto: wikipedia

Consiliul Uniunii Europene a definitivat, luni seară, procedura de aprobare a unui set de sancţiuni suplimentare propuse vineri de Comisia Europeană împotriva Rusiei, a anunţat preşedinţia franceză a instituţiei europene. Sancțiunile vizează persoane şi entităţi implicate în agresiunea contra Ucrainei, precum şi sectoare ale economiei ruse. Măsurile vor intra în vigoare după publicarea deciziei în Jurnalul oficial al Uniunii Europene.

Comisia Europeană a anunţat vineri blocarea exporturilor de produse de lux spre Rusia şi interzicerea importurile de fier şi oţel din Rusia.

„Consiliul UE a aprobat al patrulea set de sancţiuni în coordonare cu partenerii noştri internaţionali. (…) Consiliul UE a aprobat şi o declaraţie a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) pe tema agresiunii ruse contra Ucrainei prin care se suspendă acordarea clauzei celei mai favorizate naţiuni Rusiei şi candidatura Belarusului”, a anunţat preşedinţia franceză a Consiliului UE.

Comisia Europeană a anunţat aplicarea de noi sancţiuni contra Rusiei, în coordonare cu Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7). Rusiei i-a fost retras statutul „celei mai favorizate naţiuni”, fiind blocate de asemenea activele oamenilor de afaceri ruşi, exporturile produselor de lux şi a criptomonedelor.

Comisia Europeană a mai transmis că invazia nemiloasă a Rusiei în Ucraina continuă, civilii fiind atacaţi neîncetat, inclusiv şcolile, blocurile de locuit şi spitalele. Potrivit oficialilor Comisiei Europene, în pofida propunerilor repetate ale părţii ucrainene, Rusia nu a manifestat voinţa de a se implica serios în negocieri pentru o soluţie diplomatică.

„În schimb, auzim doar minciuni şi acuzaţii false. În mod cinic, coridoarele umanitare fie nu se deschid, fie sunt bombardate de armata rusă imediat după anunţarea creării acestora. În acest context, Uniunea Europerană şi partenerii din G7 continuă acţiunile coordonate pentru intensificarea presiunilor economice asupra Kremlinului. Cele trei serii de sancţiuni masive adoptate deja şi extinderea scopului acestora săptămâna aceasta au afectat foarte dur economia Rusiei”, a anunţat vineri Comisia Europeană.

SUA va acorda noi ajutoare Ucrainei

Articolul precedentVasile Dîncu: Stagiul militar nu va fi obligatoriu în România
Articolul următorVolodimir Zelenski, apel către soldații ruși: Predați-va forțelor noastre!