Alianța dreptei dezbinate, la Iași

În cursul zilei de astăzi erau programate negocieri între USR PLUS și PNL, negocieri care au eșuat

Este lucru știut faptul că alianța de dreapta, cea care a s-a născut în pragul alegerilor parlamentare, nu funcționează la fel de bine în toate orașele. Iar unul dintre orașele în care alianța chiar nu funcționează și nu a funcționat vreodată este Iași, oraș condus de fostul social democrat, actual liberal, Mihai Chirica. De altfel, istoria politică a lui Chirica este des invocată de Chichirău, liderul USR din Iași, pentru a-și motiva vădita antipatie pentru actualul primar.

Alianță doar cu numele

Cu toate că, la un moment dat, s-a mimat o oarecare tentativă de alianță, de dragul obținerii unei majorități în consiliul local, lucrul acesta a fost imposibil de realizat, din pricina orgoliilor, și de-o parte, și de alta. Astfel, în acest context, Chirica este de părere că USR PLUS nu ar fi avut niciodată intenția unei bune colaborări.

„Scopul lor a fost să distrugă negocierile şi să rămânem în scandal la Iaşi. Este foarte clar de câtă credibilitate se mai poate bucura un partid care a înşelat atât de uşor aşteptările ieşenilor. Apariţia acestui partid, sau acestei alianţe, în 2020 este un accident politic pe care toţi trebuie să ni-l asumăm în cele din urmă, dar nu este mai puţin clar faptul că nu există sub nicio formă dorinţă de a face ceva pentru ieşeni, ci doar de a continua un scandal ce se pare că nu mai ia sfârşit”, a declarat primarul liberal al Iașiului, Mihai Chirica.

La rândul lui, anchetatul DNA, și, totodată președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe a sugerat că filiala ieșeană a USR PLUS s-ar ține de scandal și circ.

„Sunt neplăcut surprins de reacţia de astăzi a membrilor USR PLUS Iaşi în urma invitaţiei Primarului Mihai Chirica adresată acestora de a participa la negocierile ce vizează proiectele politice care nu mai suportă amânare pentru ieşeni. Am susținut orice colaborare cu USR PLUS pentru dezvoltarea județului Iași, chiar și în lipsa unei reprezentări solide în cadrul Consiliilor Locale din cele 98 de UAT-uri și în ciuda faptului că au preferat să facă alianțe cu PSD în comunele în care au primari, așa cum au procedat la Mircești. Ce s-a întâmplat astăzi nu a fost decât un simulacru de negociere, un interes mimat față de binele ieșenilor pentru care nu a fost alocat mai mult de 5 minute înainte de a părăsi sala și a lansa pe loc un comunicat de presă pregătit dinainte. E timpul ca USR PLUS să se decidă: vrea cu adevărat să pună umărul la dezvoltarea Iașului sau vrea să rămână în această retorică a unui nesfârșit circ mediatic ce nu aduce niciun beneficiu ieșenilor. Sper să dea dovadă de maturitate politică și de bună-credință față de ieșeni”, a declarat Costel Alexe.

Cum în cursul zilei de astăzi erau programate negocieri între USR PLUS și PNL, cea dintâi formațiune politică menționată s-ar fi retras, nemulțumiți că la discuții ar fi venit doar primarul Chirica, Costel Alexe lipsind.

Ciolacu acuză „un nou jaf național al coaliției de dreapta”

Chichirău nu renunță, nici ea, la orgolii

„Propunerea domnului Chirica, pentru o alianţă de circumstanţă şi pe termen scurt, este neserioasă şi neinteresantă. Noi ne dorim o alianţă strategică, pe termen lung, care să fie bazată, dincolo de persoane, pe realizarea unor proiecte mari şi pe reformă instituţională. Proiectele mari includ parcuri industriale, rezolvarea situaţiei traficului şi parcărilor, construirea unei noi infrastructuri de cultură şi sport. Evident, autostrada A8 şi spitalul regional merg înainte la nivel naţional, cu susţinerea puternică a miniştrilor USRPLUS. Reformă instituţională înseamnă concursuri de amploare pentru funcţii cheie, cum sunt city manager, arhitect şef, director de digitalizare, şi audituri externe pe urbanism, achiziţii şi companiile din subordinea Primăriei. Nu putem creşte eficienţa Primăriei fără să facem curăţenie”, a declarat deputata USR PLUS, Cosette Chichirău.

Articolul precedentDe ce Ilie Dan Barna nu are stofă de politician
Articolul următorGermania va suspenda vaccinarea cu AstraZeneca
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.