Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a declarat, în plenul Parlamentului European, că România este pregătită să intre în Schengen anul acesta, afirmând că țara noastră respectă toate criteriile de aderare.
„Suntem de facto parte din toate mecanismele specifice spațiului Schengen, dar nu beneficiem de un tratament egal, fie că vorbim de cetățenii români sau de accesul mărfurilor din România pe piața europeană”, a declarat europarlamentarul.
De asemenea, Negrescu a amintit că e nevoie de un vot pentru ca țara noastră să facă parte din această zonă de liberă circulație, înaintea reformei propuse de Franța a spațiului Schengen.
Conflictul din Est și intrarea României în Schengen
Totodată, europarlamentarul a cerut ca drepturile românilor să fie respectate, motiv pentru care a lansat campania europeană Românii Merită în Schengen, prin care a solicitat liderilor europeni și guvernelor țărilor membre UE să voteze în 2022 primirea României în zona de liberă circulație.
„Tensiunile de la frontiera de Est a Europei întăresc nevoia de a suda coeziunea Uniunii, iar aderarea României la spațiul Schengen devine esențială pentru protecția frontierelor comune și siguranța cetățenilor”, a mai precizat Victor Negrescu.
Reamintim că în urmă cu două săptămâni, președintele Franței a cerut formarea unui consiliu de conducere al spațiului Schengen, dotat cu un mecanism de intervenție rapidă, în cazul unei crize la frontierele externe ale Uniunii Europene.
De asemenea, la începutul lunii februarie, ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a precizat că va susține România pentru aderarea sa la spațiul Schengen.
„Ştim că România este interesată de această extindere. Suntem într-o dispoziţie foarte favorabilă în această privinţă atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria şi Croaţia”, a declarat Jean-Yves Le Drian în acea perioadă.
Și președintele PNL Florin Cîțu a anunțat că România îndeplineşte criteriile de apartenenţă la Spaţiul Schengen, iar aderarea reprezintă o prioritate.
Astăzi, spațiul Schengen înseamnă peste 420 de milioane de persoane și 26 de țări, eliminarea controalelor la frontierele interne reprezentând un mod de viață european. Cetățenii au reușit să își organizeze viața în funcție de libertățile oferite de acest spațiu, 3,5 milioane de persoane tranzitând zilnic dintr-un stat Schengen în altul, informează europa.eu.