Sursa foto: Europa FM
Sursa foto: Europa FM

Conform rezultatelor unui sondaj, un antreprenor din 3 se pregătește să facă disponibilizări din cauza facturilor mult prea mari.

De asemenea, una din 10 firme se va închide, tot din cauza acestor majorări.

Sondajul a fost realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, desfăşurându-se în perioada 2-14 februarie.

La studiu au participat 2260 de antreprenori din sectorul producției, comerțului și serviciilor.

Una din 10 firme se va închide în perioada următoare din cauza creșterii tarifelor la energie electrică și gaze naturale

Mai multe firme au trecut deja la scumpirea produselor și a serviciilor pe care le oferă, încercând să facă față costurilor ridicate.

Sondajul a fost prezentat de președintele Consiliului Național al IMM-urilor, Florin Jianu. Acesta a declarat că, odată cu liberalizarea pieței energiei, întreprinderile mici și mijlocii au primit facturi la curent electric și gaze naturale cu până la 200% mai mari sau chiar mai mult.

Sunt scumpiri care variază minim de la 50% creșterea facturilor până peste 200%, atât pentru energia electrică cât și pentru gazul natural. Primim facturi de la colegii noștri din țară care aveau un preț până la 31 decembrie 2021 și de 5 ori mai mult începând cu 1 ianuarie”, a explicat Jianu, citat de Europa FM.

Facturile uriaşe duc la închiderea afacerilor: 1 din 3 întreprinzători va reduce numărul de angajați

Florin Jianu a precizat că, începând cu 1 ianuarie, scumpirea gazelor și a curentului electric i-a determinat pe cei mai mulți antreprenori să-și reducă investițiile.

Astfel, peste 80 la sută au spus că vor scumpi produsele și serviciile cu 10-30 la sută sau mai mult. Pentru unii dintre ei, facturile uriașe înseamnă închiderea afacerilor.

1 din 3 întreprinzători în această perioadă va avea de bifat reducerea numărului de angajați, iar pentru 8% va însemna chiar închiderea firmei. Deci una din 10 firme se va închide în perioada următoare ca urmare a impactului generat de creșterile costurilor cu energie electrică și gaz”, a conchis președintele Consiliului Național al IMM-urilor.

Articolul precedentCîțu, despre reducerea TVA la 5% în energie: „Fake news total, nu s-a discutat așa ceva”
Articolul următorVictor Negrescu (PSD) susține că România trebuie să intre în Schengen anul acesta
Jurnalist full-time / Pesimist part-time